Recovery of copper from KBİ converter slags
KBİ konverter curuflarından bakırın kazanımı
- Tez No: 35657
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakır Kayıpları, Kazanan, Copper Losses, Recovery
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz KBİ KONVERTER CÜRUFLARINDAN BAKIRIN KAZANIMI ÖZÖNDER, Özgör Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci SEVİNÇ Haziran, 1994, 72 sayfa. Bu çalışmada, KBİ konverter cüruflarından pirometalurjik yöntemlerle bakırın kazanımı araştırılmıştır. Deneylerde; i) 1200°C ile 1000°C arasındaki soğuma hızının, flotasyon ile bakır ve kobalt kazananına, ii) cürufun 1300°C sıcaklıkta pirit konsantresi ile yıkanmasının bakırca zengin bir mat fazı oluşturarak bakır ve kobalt kazanılmasına, iii) cürufun petrokok ile indirgenmesinin bakırca zengin bir metal fazı oluşturarak bakır ve kobalt kazananına etkileri araştırılmıştır. l°C/dak1ık soğuma hızryla toplam bakırın % 94.3 l'i kazanılmıştır. Deney sonuçlan flotasyonun kullanılan cüruf için kobalt kazanmana uygun bir yöntem olmadığım göstermiştir. Piritle yıkama deneylerinde 1300°C sıcaklıkta bakırın yaklaşık % 90'ı kazanılmıştır. Karbonla indirgeme deneylerinde 1400°C sıcaklıkta % 85 ile % 95 arasında değişen bakır kazananları elde edilmiştir. Kobalt kazanımı için ise baka- için gerekli olandan daha fazla pirit ve kok katkısı ile daha uzun zaman gerektiği ortaya çıkmışta*.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERY OF COPPER FROM KBİ CONVERTER SLAGS ÖZÖNDER, Özgür M. S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci SEVİNÇ June, 1994, 72 pages. In this study some of the possible ways of recovering copper from KBİ converter slags pyrometallurgicalry were investigated. Experiments were conducted to determine the effect of; i) cooling rate of the slag between 1200°C and 1000°C on flotation, ii) washing the slag with pyrite to form a Cu rich matte phase and a discardable slag, iii) carbothermic reduction to form a metallic phase containing copper jcobalt, and iron and again a discardable slag. With a cooling rate of l°C/min between 1200°C and 1000°C, it was found that 94.31 % of tiie total copper could be recovered. Results of the experiments indicated that this method of recovery is not suitable for cobalt for the slag type used in this study. Washing with pyrite resulted in approxiniately 90 % recovery of copper at 1300°C. Reduction with petroleum coke at 1400°C, gave recoveries between 85 % and 95 % for copper. Cobalt recovery required higher pyrite or petroleum coke additions and longer time periods than copper.