Sosyal bilgiler öğretmenlerinin küresel eğitim bilgi, deneyim ve uygulamaları
Social studies teachers' knowledge, experience and instructions regarding global education
- Tez No: 356617
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN GÜNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küresel Eğitim, sosyal bilgiler öğretimi programları, sosyal bilgiler öğretmenleri, öğretmen eğitimi, Global education, the social studies, curriculum, social studies teachers, teacher education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Küresel eğitimin amacı, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda sınırların belirginliğini giderek kaybettiği ve ülkeler arası etkileşimin hızla arttığı dünyada, bireyde hem yerel hem de evrensel değerler ve sorunlar karşısında bilinçli ve etkin bir biçimde var olabilmek için gerekli bilgi, beceri ve tutumları geliştirmektir. Bu açıdan düşünüldüğünde küresel eğitim, bireyleri toplumsal hayata duyarlı ve etkin vatandaşlar olarak hazırlamayı hedefleyen sosyal bilgiler dersi ile doğrudan ilişkilidir. Erken yaşta alınan eğitim, sonrasında oluşacak bilgi, deneyim ve değerleri büyük oranda etkileyeceğinden, ilköğretim aşamasında verilen Sosyal Bilgiler eğitiminin öğrencilerin ulusal ve evrensel değerlerle donatılmış bireyler olarak yetişmesine olanak tanıyacak biçimde yapılandırılması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, etkili küresel eğitimin en önemli paydaşı öğrencileri küresel vatandaşlık kavramı ile tanıştıracak olan sosyal bilgiler öğretmenleridir. Bu çalışmanın temel amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin küresel eğitimin temel kavramlarına ilişkin algılarını anlamak ve küresel eğitime dair bilgi, deneyim ve sınıf içi uygulamalarını hakkında fikir edinmektir. Nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde olgubilim deseni ile yürütülecek olan çalışmada, maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği ile belirlenecek 4 sosyal bilgiler öğretmeni ile 4 ayrı yarı yapılandırılmış bireysel görüşme yapılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, 2012-2013 bahar döneminde görevde bulunan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinden oluşmaktadır. Sosyal bilgiler öğretmenleri ile yapılacak olan yarı yapılandırılmış görüşmelere ek olarak inandırıcılığı arttırmak için katılımcı gözlem yoluyla bu öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları gözlemlenmiştir. Görüşmeler, gözlemler ve araştırmacının günlüğünden elde edilen veriler NVivo 10 nitel veri analizi programı kullanılarak tümevarımsal analiz tekniği aracılığıyla çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Global education aims to promote necessary knowledge, skills, and attitudes in order for students to co-exist in the new World in which political, social, and economical borders rapidly diminish and different nations and cultures are able to communicate with each other faster than ever. Another purpose of global education is to provide students with both local and universal values, which would give them an opportunity to make informed and effective decisions as citizens. Since one of the crucial roles of social studies is also to help students to become informed and effective citizens, global education and social studies education strongly attached to each other. Education received at early ages crucially influences one's knowledge, experience, and values in his/her later life. Therefore, social studies education curriculum and instructions at elementary level should be constructed as it could provide both national and universal values to meet students' needs as global citizens. Hence the role of social studies teachers become significant in defining the concept of global citizenship and infusing global perspective in education. This study employs phenomenology as a method to discover social studies teachers' perceptions of global education and its elements. It also tries to examine the participants' knowledge, experience, and in classroom activities regarding infusing global perspective into social studies education. Within the purposeful sampling the researchers used maximum variation sampling method in order to select participants. The participants were 4 social studies teachers who were employed in 4 different public schools during spring semester in 2012-2013 school year. The researchers has conducted 4 semi-structured individual interviews with the participants. Moreover, in order to increase the trustworthiness of the study, the researchers has observed the social studies teachers in their classrooms. In order to code and categorize the data, qualitative data analysis software, NVivo 10 was used. Also, inductive data analysis method was employed to analyze the data of this study.