Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda polisin görev ve yetkileri
Police Duty and Authority in Law of police duty and authority this thesis is written by
  1. Tez No: 356845
  2. Yazar: MEHMET GÜLTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK POLAT İŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emniyet, Polis, Kolluk, Ceza, Safety, Police, Law Enforcement, Crime
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hukuk devleti olgusu, sadece yapılan eyleme değil, hareketin nasıl yapıldığıyla da ilgilenir. Bu nedenle, hukukun üstünlüğünü korumada, bunu uygulamaya geçirmede polisin rolü oldukça önemlidir. Çoğu zaman, demokratik devlet, polisin davranışlarıyla ölçülebilmektedir. Aşırı güç kullanmaya dayalı bir polislik hizmeti anlayışı, temel hak ve hürriyetlere karşı hassasiyetinin giderek arttığı günümüzde artık geçerliliğini yitirmiş bulunmaktadır. Anayasamızda belirtilen kişi hak ve hürriyetlerine kolluk kuvvetlerince ve özellikle polis tarafından yapılacak müdahalenin kötü kullanılmasının önüne geçmek için ulusal ve uluslararası bir takım hukuki düzenlemeler kabul edilmiştir. Polisin belirlenen sınırlamalara uyması önemli bir zorunluluktur. Polisin müdahalesini gerektiren durum kanunlara veya bu nitelikteki hukuki düzenlemelere dayanmak zorundadır. Yapılan müdahalelerde polisin hukuken yetkili olması ve ilgili mevzuattan kaynaklanan yetkisini kullanması gerekmektedir. Bir sonraki şart ise, yapılan müdahalenin ulusal ve uluslararası normlarda belirtilen hukuki amaçlardan birine yönelik olması gerekmektedir. Son olarak yapılan müdahalenin demokratik hukuk devleti ilkeleri kapsamında toplumda kabul edilebilir bir müdahale olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of Constitutional State is interested not only in the actions of the movement but also how the actions are taking affect. Therefore, In the protection of the rule of law and to put into practice the role of the police is of importance. Most of the time, a democratic state and society can be measured by the behavior of the police. The concepts of a policing service based on excessive use of force are outdated especially at the times of increased sensitivity and promulgation fundamental rights and freedoms. Several national and international legal regulations have been adopted to avoid misuse of the power and intervention by security forces, and especially by the police. The rights and freedoms of the people as protected by our Constitution. It is an important obligation for the police to comply with the defined jurisdictional limits. The situation which may require an intervention by the police must stay within the rules of law and regulations. The police's legal authority to intervene must be within the legislation providing and protecting the use of that authority. Furthermore, the intervention must be specified and directed to one of the legal instruments mentioned in national and international norms and practices. Finally, the intervention should abide by the acceptable means within the context of the democratic rule of law in the society.