Effects of waste activated sludge on primary setting
Atık aktif çamurun ön çökeltme üzerine etkileri
- Tez No: 35686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif Çamur, Ön Çökeltme, Askıda Katı Madde Konsantrasyonu, Çamur Yaşı, Waste Activated Sludge, Primary Settling, Suspended Solids Concentration, Sludge Age
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Öz ATIK AKTİF ÇAMURUN ÖN ÇÖKELTME ÜZERİNE ETKİLERİ TARLAN, Esra Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ülkü YETİŞ Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Aysel ATIMTAY Haziran, 1994, 108 sayfa. Ön çökeltme tankının verimi tüm arıtma tesisinin verimini direkt olarak etkilemektedir. Bu yüzden, özellikle büyük arıtma tesislerinde bütünleyici önem taşıyan bir ünitedir. Dolayısıyla, ön çökeltme tankı verimini arttırmaya yönelik çalışmalar da önem kazanmaktadır. Ön çökeltme tankının verimini arttırmak için giriş suyuna bir organik yumaklaştırıcı eklenmesi çeşitli araştırmacılar tarafından çalışılmış bir yöntemdir. Bu çalışmada ise biyolojik anüm son çökeltme tankından atılan aktif çamurun bir bölümü ön çökeltme tankına geri devredilmiştir. Ön çökeltme tankına eklenen bu aktif çamurun bu tank üzerindeki etkileri çökeltme deneyleri yapılarak araştırılmıştır. Deneylerde kullanılan aktif çamur laboratuvar koşullarında büyütülmüştür. Farklı çamur yaşlarına sahip bu aktif çamur, evsel atıksu ile değişen miktarlarda karıştırılarak çöktürme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçta, aktif çamurun ön çökeltme tankındaki katı maddelerin çökebilirliğini arttırdığı gözlenmiştir. Ön çökeltme tankına eklenen aktif çamur, hem bu tankdaki başlangıç katı madde konsantrasyonunu yükseltmiş; hem de bir anlamda organik yumaklaşüncı etkisi göstererek tankdaki parçacıkların çökebilirliğini attırmışür. 4, 6, 8, 10, 14, 20 ve 26 gün olmak üzere yedi ayrı çamur yaşı, 0C ve her çamur yaşıiçin de en az beş ayrı başlangıç askıda katı madde konsantrasyonu çalışılmıştır. Sonuçta en iyi verimin 9C 8-10 gün aralığında olan aktif çamur kullanımı ile elde edildiği görülmüştür. Ayrıca çalışılan herbir çamur yaşı için en iyi verimi sağlayan başlangıç askıda katı madde konsantrasyonu va buna karşılık gelen hacimsel geri devir miktarı belirlenmiştir. Böylece, farklı bir çamur yaşında çalışmakta olan bir evsel atıksu arıtma tesisinde de verimi arttırmak için, ön çökeltme tankına aktif çamur geri devri yönteminin uygulanabileceği gösterilmiştir. Geri devredilecek çamur miktarının deneysel olarak belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF WASTE ACTIVATED SLUDGE ON PRIMARY SETTLING TARLAN, Esra M.S. in Environmental Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ülkü YETİŞ Co-supervisor: Prof.Dr. Aysel ATIMTAY June, 1994, 108 pages. Primary sedimentation is an integral part of large activated sludge treatment plants, since its efficiency directly affects the overall plant performance. Therefore studies on the improvement of primary sedimentation tank performance become important. This improvement could be achieved by the addition of an organic flocculant into the raw wastewater by several researchers. In this study, some portion of waste activated sludge, handled from secondary clarifier, was returned to the inlet of primary settling tank as an organic flocculant. The net effect of waste activated sludge added to the primary settling tank was determined by settling tests. In these settling tests, raw wastewater was mixed with different amounts of activated sludge, which was grown in laboratory under controlled conditions. It was observed that addition of waste activated sludge improved the settling characteristics of solid particles in the primary settling unit, because it both increased the suspended solids concentration within the unit and acted as an organic flocculant. Consequently, the settleability of solid particles in primary settling was improved. Different sludge ages of 4, 6, 8, 10, 14, 20 and 26 days, and for each sludge age at least five different initial suspended solids 111concentrations were studied. At the end, sludge age, 0C, interval of 8-10 days was found to be the best to achieve the optimum efficiency in terms of remaining suspended solids concentration as well as percent suspended solids removal. Also for each 9C, initial suspended solids concentration that should be maintained in the inlet of primary settling tank, or in other words, percentage by volume of activated sludge that should be returned, was determined. Therefore, an existing conventional domestic wastewater treatment plant operating with a different 60 can apply this method for better solids removal efficiency. The amount of sludge to be recycled should be determined experimentally.