Sintering and electrical properties of the calcium and cobalt doped yttrium chromite cramics
Kalsiyum ve kobalt katkılı itriyum kromit seramiklerin sinterlenmesi ve elektriksel özellikleri
- Tez No: 35685
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perovskit, Îtriyum-Kalsiyum-Kobalt-Kromit Seramikleri, Sinterleme, Elektriksel İletkenlik, Seebeck Katsayısı, Küçük Polaron, Katı Oksit Yakıt Hücreleri, Perovskite, Yttrium-Calcium-Cobalt-Chromite Ceramics, Sintering, Electrical Conductivity, Seebeck Coefficient, Small Polaron, Solid Oxide Fuel Cell
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
öz KALSİYUM VE KOBALT KATKILI İTRİYUM KROMİT SERAMİKLERİN SİNTERLENMESİ VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ BAŞÇERİ, Cem Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Muharrem TİMUÇİN Haziran, 1994, 151 sayfa. Bu tezde, perovskit yapıya sahip Yı_xCaxCrı_yCoy03 (x = 0.1-0.3 ve y = 0. 1-0.3) katı çözeltileri sentezlenmiş ve sinterlenme davranışları, kristal yapılan ve yüksek sıcaklık elektriksel iletkenlikleri incelenmiştir. Numuneler geçici bir sıvı faz vasıtasıyla, hava ortamı altında, 1400°C 'de %95 teorik yoğunluktan daha fazlasına sinterlenmişlerdir. Çalışılan kompozisyonların oda sıcaklığındaki kristal yapılarının ortorombik olduğu tespit edilmiştir. Sinterlenmiş YCq_yCoy03 ve Yı_xCaxCrı_yCoy03 seramik numunelerin doğru akım elekriksel iletkenlik ölçümleri hava ortamında 300-1 100°C sıcaklık aralığında yapılmıştır. Seramiklerin elektriksel iletkenliklerinin Co ve Ca katkılaması arttıkça arttığı ve bütün kompozisyonların ısıl aktivasyon gösterdiği gözlemlenmiştir. Co ve Ca katkılarının Seebeck katsayısının üzerine olan etkileri tespit edilerek, taşıyıcı derişimleri ve mobiliteleri hesaplanmıştır. Analiz edilen veri sonuçlarına göre, bu seramiklerde elektriksel iletkenliğin küçük polaron zıplama süreci şeklinde olduğu tespit edilmiştir.Sinterlenme ve elektriksel iletkenlik sonuçlan bu seramiklerin yapılarındaki Y/Ca ve Cr/Co oranlarının kontrol edilerek, Katı Oksit Yakıt Hücreleri 'nde arabağlayıcı olarak kullanım alanı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SINTERING AND ELECTRICAL PROPERTIES OF THE CALCIUM AND COBALT DOPED YTTRIUM CHROMITE CERAMICS BAŞÇERİ, Cem M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Muharrem TİMUÇİN June, 1994, 151 pages. In this study, the perovskite-type solid solutions Yı_xCaxCrı_yCoy03 having compositions in the range x = 0. 1-0.3 and y = 0. 1-0.3 were synthesized and their sintering behavior, crystal structure and high-temperature electrical conductivity were examined. They were sintered in air with the presence of a transient liquid phase to densities greater than 95% of theoretical at 1400°C. The room temperature crystal structure was found to be orthorhombic for all compositions studied in the series. Direct current electrical conductivities of sintered YCri_yCoy03 and Yi_xCaxCri_yCoy03 ceramic samples were measured in air in the temperature range 300 to 1100°C. The electrical conductivity of the ceramics increased with increasing Co and Ca doping, showing thermal activation for all compositions studied. The effects of Co and Ca on the Seebeck coefficients were established and the carrier concentrations and mobilities were calculated. Analysis of the data suggest that the electrical conduction in these ceramics occurs by the small polaron hopping process. iiiThe results on sintering and electrical conductivity showed that the properties of these ceramics could be manipulated by controlling the Y/Ca and Cr/Co ratios in their structure so that materials suitable for use as interconnects in solid oxide fuel cells could be manufactured from them.