Asnchronous harmonic torgue effects on the torque speed curve of the squirrel cage induction motor
Sincap kafesli indüksiyon motorlarda asenkron harmonik
  1. Tez No: 35687
  2. Yazar: METİN AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonik Momentler, Harmonik Alanlar, Elektrik Makmalari Tasarimi
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
oz sincap kafesli induksiyon motorlarda asenkron harmonik momentlerin hız moment eğrisine etkisi AYAN, Metin Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi :Pro£ Dr.H.Bülent ERTAN Şubat,1994, 170 sayfa Bu tezde induksiyon motorların harmonik etkileri de gözönüne alınarak manyetik devre, sarım detayları ve öteki parametrelerden moment-hız (M-n) eğrisinin tahminiyle ilgili mevcut metodlar araştırılmıştır. Doğrusal manyetik devre kabul ederek, sarım dağıtımı, oyuk aralığı, hava aralığı boyu, skewingi dikkate alarak motor harmoniklerini önceden tahmin etmek için, bilinen yöntemleri kullanarak bir model geliştirilmiştir. Tez, kullanılan yaklaşımı detaylı olarak tanımlamaktadır. Model, ticari bir motorda değişik gerilim seviyelerinde yapılan ölçümlerle denenmiştir. Motor ısısının ölçümler suresince değişiminin modelin doğruluğunu değerlendirmek açısından önemli bir problem olduğu bulunmuştur. Genel olarak söylenebilir ki, bu yaklaşım moment-hız (M-n) eğrisinde oluşan moment çukurlarını tahmin etme yeteneğine sahiptir.Bu çalışmada 3 fazlı asenkron motorun moment-hız (M-n) eğrisini, harmonik etkilerinide kapsayarak, hesaplama için kullanıcı kolaylığı olan bir yazılım programı geliştirilmiştir. Program tasarımcıya çeşitli tasarım kararlarının motor performansı üzerindeki etkilerini değerlendirme olanağı vermektedir. Programın kolaylıkları ve kullanımı ile akış diyagramları da tezde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASYNCHRONOUS HARMONİC TORQUE EFFECTS ON THE TORQUE SPEED CURVE OF THE SQUIRREL CAGEINDUCTION MOTORS AYAN, Metin M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof Dr. H. Bülent ERTAN February 1994,170 pages in this thesis the existing methods have been investigated for prediction of torcpıe-speed (T-n) curve of induction motors inchıding harmonic effects firom their magnetic circuit, \vinding details and other parameters. A model is developed using known methods which can predict motor harmonics \vith the assumption of a tinear magnetic circuit, taking into account \vinding distribution, slot opening, air- gap size, skevving ete. The model is tested against measurements at various voltage levels on a commercial motor, it is found that, the variation of motor temperature during tests is an important problem for evaluatmg the accuracy of the model in general hovvever, it is found that the approach is capable of predicting the torque dips that occur in (T-n) curve. in this work a user-friendly sofhvare is developed for calculation of the (T-n) curve of 3 phase induction motor including harmonic effects. The program iiifacilitates the designer with a tool capable of evaluating the effect of various design decisions on the motor performance. The program facflMes, its use and flowcharts are also given in the thesis. Keyvvords: Harmonic Torques, Harmonic Fields, Design of Electrical Machines Science Code: 608.01.03