Arkeolojik seramiklerin ICP-MS ve ESR ile incelenmesi ve ESR yaş tayini için en uygun örnek hazırlama metodunun belirlenmesi
Investigation of archaeological ceramics by ICP-MS and ESR and determination of the best sample preparation method for ESR dating
- Tez No: 357003
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ŞÜKÜR KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Archaeometry, Physics and Physics Engineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Al merkezi, Arkeolojik Seramik, Elektron Spin Rezonans (ESR), ESR Yaş Tayini, Ge merkezi, İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometri (ICP-MS), Kuvars, Ti merkezi, Al center, Archaeological Ceramics, Electron Spin Resonance (ESR), ESR Dating, Ge center, Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometry (ICP-MS), Quartz, Ti center
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Kumyer Mevkii arkeolojik seramik örnekleri Elektron Spin Rezonans (ESR) ve İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometri (ICP-MS) tekniği ile incelenmiştir. Bu örneklerin ESR yaş tayini için kuvars ayıklamaya en uygun örnek hazırlama metodu belirlenmiştir. Doğal ışınlama ile oluşmuş Al, Ti-Li, Ti-H ve Ge paramanyetik merkezleri ESR tekniği ile tespit edilmiş ve bu merkezlerin ESR parametreleri hesaplanmıştır. Her bir paramanyetik merkez için bulunan değerler literatürle uyumludur. Örneklerin yapısında bulunan Al ve Ti merkezleri için eş süreli ısıtma deneyleri yapılmıştır. Bu örneklerin ESR yaş tayini için uygun paramanyetik merkezi belirlemek üzere Al ve Ti merkezleri için eklemeli doz metodu kullanılarak doz-cevap eğrileri çizdirilmiş ve eşdeğer doz değerleri hesaplanmıştır. Kumyer Mevkii arkeolojik seramik örneklerinin ESR yaş tayini için Al merkezinin kullanılması gerektiği anlaşılmıştır. Ayrıca ICP-MS tekniği ile Kumyer Mevkii örneklerinin elementel analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Kumyer Mevkii archaeological ceramics were investigated by Electron Spin Resonance (ESR) and Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometry technique. The appropriate sample preparation method of quartz extraction was determined for ESR dating of these samples. The paramagnetic centers Al, Ti-Li, Ti-H and Ge formed by natural radiation were detected by ESR technique and ESR parameters of these centers were calculated. The determined ESR parameters of each center were found in good agreement with literature values. The isochronal annealing experiments were done for Al and Ti centers of the sample. To determine the appropriate paramagnetic center for ESR dating of these samples the dose-response curves were formed for Al and Ti centers by using additive dose method and equivalent dose of these centers were calculated. It is understood that Al center should be used for ESR dating of Kumyer Mevkii archaeological ceramics. Furthermore elemental analysis of Kumyer Mevkii samples were done by using ICP-MS technique.