Kentsel atıksuların geri kazanımı ve yeşil alanların sulanmasında yeniden kullanımı: Konya kenti örneği
Reuse of urban wastewaters treatment plant effluent and its application for of landscaped area irrigation: A case study in Konya (Turkey)
- Tez No: 357025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İleri atıksu arıtımı, Atıksu Geri Kazanımı, Çok Katmanlı Kum Filtre, Yeniden Kullanım, UV dezenfeksiyon, Advanced Wastewater Treatment, Reuse of wastewater, Multi-Layered Sand Filter, Recycling Plant, UV disinfection
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Evsel atıksuların geri kazanımı ve yeniden kullanımı kurak ve yarı kurak bölgelerde su kaynakları problemlerini çözmek için etkili bir yol sağlar. Geri kazanılmış suların, sulama için yeniden kullanımı önemlidir. Konya atıksu arıtma tesisi (AAT) 200.000 m3/gün kapasiteyle 2010'da devreye girmiştir. Konya AAT çıkış suyunun ileri arıtmadan sonra yeniden kullanımı, kentsel yeşil alanların sulanması (peyzaj alanı vb.) için tasarlanmıştır. Arıtılmış atıksuların geri kazanımı üçüncül arıtma sistemleriyle mümkün olmaktadır. Üçüncül arıtma sistemleri: Çok katmanlı kum filtre (MMF), Mikrofiltrasyon (MF), Ultrafiltrasyon (UF), Nanofiltrasyon (NF) ve Ters ozmos (RO) kullanılmaktadır. Konya AAT'de 2m3/sa kapasiteli bir pilot ileri arıtma tesisi kurulmuştur. Pilot tesiste; Multimedya Filtrasyon (MMF), Mikrofilitrasyon (MF), Ultrafiltrasyon (UF), ön-klorlama, son-klorlama ve UV dezenfeksiyon alternatifleri uygulanmıştır. Sulama suyu için teknik ve ekonomik olarak en uygun sistem seçilmeye çalışılmıştır. Pilot tesis işletme verileri kullanılarak Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) tarafından atıksuların yeniden kullanımı için 3600 m3/gün kapasiteli ileri arıtma tesisi inşa edilmiştir. Gerçek ölçekli atıksu geri kazanım tesisi; ön klorlama, koagülant dozu, kum filtresi, UV dezenfeksiyon ve son klorlamadan oluşmaktadır. Birinci kademede, 24 km geri kazanılmış su dağıtma şebekesi (mor şebeke) sınırlı kentsel yeşil alanların sulanması için inşa edilmiştir. Geri kazanılmış su dağıtma şebekesi Türkiye'deki ilk uygulamadır. Tezde; pilot ölçekli ve tam ölçekli ileri atıksu geri kazanım tesisi işletme verileri tartışılmıştır. Türkiye'nin arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı konusundaki mevzuatı çerçevesinde pilot ölçekli ve tam ölçekli tesiste fekal koliform, bulanıklık, BOİ5, ve bakiye klor izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Municipal wastewater reclamation and reuse provides an effective way to solve water resource problems in arid and semi-arid regions. Reclaimed water is major reuse for irrigation. Konya municipal wastewater treatment plant (WWTP) has a capacity of 200.000 m3/day in 2010, was put into operation. Reuse of Konya WWTP effluents was intended for irrigation of urban green areas (landscaping area, etc.) after the advanced treatment. Reuse of treatment wastewater is possible with tertiary treatment system. Tertiary treatment systems: Multi-layer sand filter (MMF), microfiltration (MF), ultrafiltration (UF), nanofiltration (NF) and reverse osmosis (RO) are used. A pilot advanced treatment plant with a capacity of 2 m3/h has been established in Konya WWTP. The pilot plant has the following types operation: Multimedia Filtration (MMF), Microfiltration (MF), Ultrafiltration (UF). Chlorine and UV disinfection systems are also pre-chlorination, final-chlorination and UV disinfection alternatives were applied. Irrigation water for the technically and economically most suitable system has been tried to be elected. Using a pilot plant operating data, advanced treatment plant was constructed with a capacity of 3.600 m3/day by Konya Water and Sewerage Administration (KOSKI) for reuse of wastewater. In the first stage, 24 km reclaimed water distribution system (purple pipe network) was built for irrigation of restricted urban landscapes. The reclaimed water distribution system is the first application in Turkey. In this thesis, pilot plant and the advanced treatment plant operating results was discussed. According to Turkey's guidelines for water reuse, fecal coliform, turbidity, BOI5 and residual chlorine were monitored in pilot and full scale plant.