Tunceli de güneş kaynaklı elektrik üretimi ve kullanımının teknik ve ekonomik analizinin teorik olarak incelenmesi
The theoretical investigation of technical and economical analysis of solar electricity generation and utilization in Tunceli
- Tez No: 357180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ GÜLÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Fotovoltaik Sistem, PV ile Elektrik Üretimi, Tunceli İli için Fotovoltaik, Solar Energy, Photovoltaic System, Electricity Generation with PV, Photovoltaic for Tunceli City
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, Tunceli ilinde güneş enerjisi fotovoltaik (PV) sisteminden üretilen elektrik eneji miktarı 1 yıl boyunca ölçülmüştür. Ölçümler aylık, günlük ve gün içerisinde saatlere bağlı olarak hesaplanmıştır. Hesaplamalarda sabit ve 2 eksenli fotovoltaik sistem karşılaştırılmıştır. Aylık bazda değerlendirmeler sonucunda hem sabit hemde 2 eksenli fotovoltaik sistemden temmuz ayında en iyi değer elde edilmiştir. Elde edilen veriler saatlik bazda incelendiğinde, kış mevsimi haricinde en iyi değerlerin saat 10:00-14:00 arasında oluştuğu, kış mevsiminde ise saat 11:00-12:00 arasında oluştuğu gözlenmiştir. Sonuç olarak yapılan hesaplamalarda 2 eksenli fotovoltaik PV sistemi, sabit PV sistemine göre daha iyi sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in the province of Tunceli solar photovoltaic (PV) system of electricity produced from a energy amount was measured for 1 year. measurements month, day and days are calculated depending on hours. calculation of fixed and two-axis photovoltaic systems were compared. As a result of evaluations on a monthly basis in both fixed and two-axis photovoltaic system in July of the best value was obtained. When analyzed on an hourly basis of the data obtained during the winter season than the best values to occur between 10:00-14:00, 11:00-12:00 in winter were formed of. In calculations made as a result of two-axis photovoltaic PV systems, PV systems based on fixed yielded better results.