Optimal reaktif güç kompanzasyonu ve harmoniklerin güç faktörüne etkisi
Optimal reactive power compensation and the effect of harmonics power factor
- Tez No: 357196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ERİŞTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harmonik, Pasif filtre, Kompanzasyon, Güç faktörü, Harmonics, Passive filter, Compensation, Power factor
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada; alternatif güç sistemlerinde iletilebilir gücü artırmak ve kayıpları azaltmak için, optimal bir güç kompanzasyonu uygulaması üzerine çalışmalar yapılmıştır. Tasarım işleminde güç katsayısını yükseltmek için aktif filtrelere nazaran daha ekonomik bir özelliğe sahip pasif filtreleme güç kompanzasyonu sistemine eklenmiştir. Uygulama işlemi bir endüstriyel tesiste bulunan büyük güçlü motorlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kompanzasyonsuz , kompanzasyonlu ve harmonik filtreli kompanzasyon olmak üzere üç farklı uygulama aşaması ile sisteme ait optimal kompanzasyon tasarım işlemleri yapılmıştır. Gerçekleştirilen en uygun kompanzasyon tasarım işlemlerinde elde edilen sonuçlara göre harmonik filtreli güç kompanzasyonunun hem tüketici hem de dağıtım şirketleri açısından önemli üstünlüklere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the investigations on an optimal power compensation application are made to increase transmissible power and to reduce losses in alternating current power systems.In the design process, a passive filter power compensation which is much economical compared to the active filters is added to the system. The application processes have been made on on the big powerful engines in an industrial installation. The optimal compensation design processes of the systems are carried out by using three different applications steps: with compensation, without compensation and with harmonic filter compensation. According to the results obtained from the optimal compensation design processes, it is observed that the harmonic filter power compensation has considerable advantages to either the consumers or the electric distribution companies.