Türkiye'de sosyal harcamaların yoksulluk üzerine etkileri:Ampirik bir inceleme
The effect of social expenditures on poverty in Turkey: An empirical investigation
- Tez No: 357355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL GÜMÜŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sosyal Harcamalar, Sosyal Politikalar, Beşeri Sermaye, Sosyal Güvenlik Harcamaları, Bölgesel Analiz, Poverty, Social Expenditures, Social Policies, Human Capital, Social Security Expenditures, Regional Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski bir sorun olan yoksulluk, günümüz küresel koşullarında da varlığını ve önemini korumaktadır. Bir tarafta kişi başına düşen GSYİH'nın 100.000 Dolar'ın üzerinde olduğu gelişmiş ülkeler (Lüksemburg, Norveç, Lihtenştayn, Monako) öte tarafta ise bunun 1.000 Dolar'ın altında olduğu (Eritre, Kenya, Afganistan, Nepal, Bangladeş) çok sayıda ülke bulunmaktadır. Ayrıca ülkelerin kendi içlerinde de yoksul ile zengin arasındaki gelir farkı kabul edilen sınırın ötesine geçmiş durumdadır. Konunun öneminden dolayı yoksulluk ve yoksulluğu önleme politikalarını içeren çeşitli araştırmalar literatürde bulunmaktadır. Bir taraftan yoksulluk olgusu ve nedenleri incelenirken bir diğer taraftan da yoksullukla mücadele politikaları bölgesel, ulusal ve uluslarüstü kuruluşlar bağlamında oluşturulmakta ve yürütülmektedir. Yapılan çeşitli çalışmalarda erişilen ortak bulgular, küreselleşen dünyada yoksulluğun sadece az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde rastlanılan ve kalkınma süreciyle ilgili kronik bir problem olmaktan ziyade tüm ülkeleri derinden etkileyen global bir sorun haline geldiğini göstermektedir. Türkiye'de yoksullukla mücadele bağlamında gerçekleştirilen sosyal harcamaların yoksulluk düzeyini ne derecede etkilediği ise bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, İstatistiki Bölge Birimleri (26 bölge) temel alınarak derlenen 2004-2011 yıllarına ait sosyal harcama ve yoksulluk oranı verileri panel veri analizi yöntemleri ile incelenmiştir. Bu çalışma, sosyal harcamaların yoksulluğu etkilediği, kısa dönemde yoksulluğu azalttığı, uzun dönemde ise beslediği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
Poverty, which is a problem as old as the history of mankind, remains it's existence and importance in today's global conditions. On the one side there are developed countries (Luxemburg, Norway, Liechtenstein, Monaco) whose GDP per capita is over $100,000 on the other side there are lots of countries (Eritrea, Kenya, Afghanistan, Nepal, Bangladesh) whose GDP per capita is under $1,000. Also, the income gap between the rich and the poor is beyond the accepted limit within all countries. Because of the importance of the subject, there are several studies in the literature about poverty and poverty reduction policies. While the phenomenon of poverty and its causes are being examined, also anti-poverty policies are created and implemented in the context of regional, national and supra-national institutions. There are common findings among various studies, showing that in the globalizing world poverty is not just a cronic problem of under-developed or developing countries, also nowadays all countries are effected deeply from poverty, proving it is a global problem. The purpose of this study is to investigate the effects of social expenditures on poverty level in fighting against poverty. In this context, social expenditure and poverty rate data of Statistical Territorial Units (26 regions) for the years 2004-2011, were analyzed using panel data analysis. This study concludes that social expenditures affect poverty by reducing poverty in the short run, also, fostering poverty in the long run.