The poverty damage: The effect of household income on job searching behavior in Turkiye
Yoksulluk çıkmazı: Türkiye'de hanehalkı gelirinin iş arama davranışına etkisi
  1. Tez No: 773609
  2. Yazar: EYLÜL SEREN KÖSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ULUS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, İşsizlik Sigortası, Yoksulluk, Hanehalkı Fi- nansmanı, İş Arama Davranışları, Kamu Politikaları, Unemployment, Unemployment Insurance, Poverty, House- hold Financing, Job Searching Behaviors, Public Policies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İnsanlık dünyada hüküm sürmeye başladığı günden bu yana varlığını devam ettirebilmek adına şartlara uyum sağlamaya çalışmıştır. Hatta kendisi bu şartlar tarafından zaman zaman büyük ölçüde zorlansa bile bir şekilde hayatta kalmak için çaba göstermiş ve bunu asla bırakmamıştır. Zamanın ilerlemesi ve zorluklarla mücadelenin sonuç vermesi sonrasında insanlığın edindiği becerilerin doğayla bütünleştiği ve ihtiyaçlarının yanı sıra isteklerine de cevap bulduğu görülmüştür. Tüm bu süreç içerisinde ne yazıktır ki, topyekun kurtulamadığı bir sorunla karşı karşıyadır: Yoksulluk. Hem bireyin hem de toplumun ana sorunu olarak görülen bu mesele, yapısı gereği tek bir faktör üzerinden ele alınmamaktadır. Çünkü tanımının bile birçok disiplin tarafından farklı bakış açılarıyla ele alınması, yoksulluğun tek bir şek- ilde ifade edilmesini zorlaştırmaktadır. Ek olarak, insanlığa bu denli dokunan bir kavramın yüzeysel biçimde açıklanması beklenen bir durum değildir. O ne- denle kavram, iktisattan sosyolojiye, tarihten antropolojiye birçok alanın tartışma konusu olmuştur. Yoksulluğun tanımıyla başlayan süreç, onu etkileyen ve ondan etkilenen fak- törlerle devam etmektedir. Yoksulluğun etkilediği faktörlerin birkaç tanesine değinil- erek başlamak gerekirse; bireylerin maddi bağlamda hayatlarını sürdürebilmeleri, maddi kazanımlarını elde edebilmek adına kullandıkları yollar, bu yollara ulaş- mak için gösterilen çaba ve hayata karşı tutumları ile bakış açılarından bahsedilebilir. Tüm bunların yanında yoksulluğun etkilendiği açıya baktığımızda ise, toplumun ya da bireylerin davranışlarından ziyade kural koyucu mekanizmanın kararlarının daha belirleyici bir rol oynadığı görülmektedir. Çünkü yoksulluğa dair bireylerin veya hanelerin yapabileceklerine bakıldığında, özellikle Türkiye gibi bürokrasi yoğun ülkelerde, mevcut girişimlerin karar mekanizmasıyla baş başa kalacağı açıktır. Ayrıca gelişmekte olan ülkeler perspektifi ile ele alındığında, insanların yoksullukla mücadele edebilmek adına yapabileceklerine devlet desteğinin sağlan- ması daha etkili bir yöntem olarak ele alınabilmektedir. Bireylerin bulundukları koşullar altında yoksullukla mücadele edebilmek adına yapabilecekleri durumlara bakıldığında ilk olarak, işgücü piyasasına katılmaya karar verdikleri görülmektedir. Bunun temel sebepleri arasında çalışmanın yarat- tığı maddi süreklilik ve manevi anlamda“bir şeyleri başarabilme”duygusu yer al- abilmektedir. Her ne kadar maddi süreklilik kıstası, her iş kolu tarafından sağlanamıyor olsa da verilen çabanın az da olsa maddi getirisi, bireylerin belirli açılardan tat- min olmalarını sağlamaktadır. Her ne kadar işgücü piyasası içinde bulunmanın bu şekillerde faydaları olsa da içinde bulunmak pek de kolay değildir. O nedenle iş arama davranışını gerçekleştirmek, kelimenin tam anlamıyla, hem maddi hem de manevi açıdan maliyetlidir.“Manevi açıdan oluşan maliyet”okuyucuya ilk etapta şaşırtıcı bir tamlama olarak gelebilir. Ancak burada anlatılmak istenen şey bireylerin, koşullarının her geçen gün zorlaştığı ve sonucunun belirsiz olduğu bir süreçte zihinsel ve fiziksel anlamda ayakta kalma çabasıdır. Literatürde iş arama davranışına, hem nasıl yapıldığına hem de onu etkileyen faktörlere bakmak üzere çeşitli açılardan bakılmış ve cevaplar bulmaya çalışılmıştır. Özellikle bireylerin iş arama davranışını etkileyen faktörlerin incelendiği çalış- malar arasında işsizlik sigortası, iş arama şekilleri, fertlerin kendilerine dair özel- liklerinin etkileri (yaş, cinsiyet, eğitim, vb.) ve oluşan krizler fazlasıyla yer al- maktadır. Ancak çalışmanın ana konusu, hanelerin sahip oldukları gelirlerin, iş arama davranışlarına nasıl bir etkide bulunduğudur. Bu konu çerçevesinden bakıldığında hane gelirlerini oluşturan etmenlerin neler olduğuna değinmek gerek- lidir. Aynı iş arama davranışında görülen çeşitlilik gibi haneler de mevcut gelir- lerini birbirinden farklı yollarla elde edebilmektedirler. Bu açıdan bakıldığında, işgücü piyasası içinde bulunarak elde edilen ücret-yevmiye gelirleri, girişimci olarak elde edilen gelir, menkul- gayrimenkul yatırım gelirleri ve kısa vadeli de olsa işsizlik ödeneği ile krediler, başlıca kategoriler olarak gösterilebilir. Hanel- erdeki gelir elde etme farklılıkları, fertlerin iş arama davranışının hem birbirleri arasında hem de kendi süreçlerinde değişime uğramasına neden olmaktadır. İşin getirmiş olduğu maddi gelirler bir yana, aynı zamanda çalışma koşulları, çalışma sürekliliği ve çalışmanın sağladığı imkanların da bu değişimin içindeki payı gö- zle görülebilecek düzeydedir. O nedenle iş arama davranışının başından sonuna kadar lineer bir süreç olmadığını belirtmek yerinde olacaktır. Hane geliri ile iş arama davranışı arasındaki bağlantıya geri dönecek olunursa burada yoksulluğu da denklemin içine yerleştirmek gayet makul görünmektedir. Yoksulluk, her ne kadar sadece maddi nedenlere indirgenemeyecek bir sıkıntı olsa da gelirle olan bağlantısı da yadsınamayacak düzeyde güçlüdür. O nedenle, hane gelirinin yoksullukla kurulan bağlantısı ile iş arama davranışının nasıl gerçek- leşeceğini incelemek, literatüre bir katkı sağlayabilir. Öte yandan, hane geliri kapsamında yukarıda belirtilen seçenekler arasındaki kredilerin, son zamanlarda yaşanılan Covid-19 Krizi nedeniyle de başvurulan ana kaynaklardan biri olması, krediler konusunda ayrı bir parantez açılmasına neden olmuştur. Faiz oranlarında yapılan düşüşlerle birlikte geri ödeme konusunda sağlanan kolaylıkların hem negatif hem de pozitif anlamda nasıl etkilere sahip olduğu çalışmanın yan hatlarından birisini meydana getirmektedir. Kredi piyasası konusundaki bu ilginin bir diğer nedeni ise iş arama davranışı ile işsizlik sigortası arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik oluşturulan literatürdür. Buradaki en büyük neden, işsizlik sigortasının ele alınışının ülkeden ülkeye fark- lılık göstermesidir. Öyle ki gelişmiş olarak ifade edilen ülkelerde, işsizlik sigor- tası sisteminin daha sistematik bir yapıya sahip olması, bu konu hakkında daha detaylı çalışmayı mümkün kılmaktadır. Ancak gelişmekte olan ülkelerdeki ben- zer sosyal harcamaların hem edinim koşullarının zor olması hem de konu hakkın- daki verilerin yetersiz olması nedeniyle iş arama davranışını farklı bir açıdan değerlendirmek daha yerinde olabilmektedir. Özellikle bazı ülkelerin tarihi süreç- lerinin de gösterdiği gibi işsizlik sigortası sisteminin yerini bulmasından önce ailelerin desteği, çokça rastlanılan bir yöntemdir. Bu anlamda hane gelirinin yeterli olmadığı durumlarda kredi destekleri, varsa alınan başka hibe ya da yardım- lar hanelerin ve fertlerin hayata tutunmalarını kolaylaştıran etmenler olarak görülebilmek- tedir. Burada hatırlatılması gerekilen bir nokta da kredilerin ediniminin ve geri ödemelerinin göründüğü kadar kolay olmadığıdır. Kastedilen durum sadece kısa vadede sağlanan destektir. O nedenle, işsizlik sigortasının vermiş olduğu bazı faydalara kredi sisteminde rastlanılmadığı aşikardır. Öte yandan şu da mühimdir ki, işsizlik sigortasını ele almak adına çalışma geçmişine sahip olmak önemli ve gereklidir. Ancak söz konusu, işgücü piyasasında yeni yer alacak fertler olduğunda gerekli maliyetleri karşılamak adına farklı yollar aranmaktadır. Çalışmanın bu bağlamda literatüre olan katkısı, yoksulluk ile iş arama davranışının sıklığı arsında görülen tek yönlü bakış açısını genişletmek ve aralarındaki ilişkinin bu tek yönden ibaret olmadığını açıklamaya yöneliktir. Zira yoksulluk ile iş arama davranışı arasındaki bağlantının genel anlamda yansıması, yoksulluktaki iş arama davranışının düşük olması ve hanelerin bu sebeple yoksul olmasıdır. Bununla birlikte, iş arama davranışının sık olmaması da yoksul hanelerdeki iş- siz sayılarının fazla olmasının başlıca nedeni olarak gösterilebilmektedir. An- cak işgücü piyasasının şartlarının, çalışma sürecinin zaman içinde değişen ve bir- birinden farklı etmenlere sıkıca bağlı olması bu bakış açısının değişmesi konusunda bir uyarı niteliğindedir. Özellikle günümüz dünyasında, çalışma süresini tamam- lamasına rağmen geçim derdi nedeniyle bu durumunu sürdürmeye çalışan ya da çalışma koşullarının yeterli düzeyde olmaması nedeniyle her türlü işi kabul ede- bilecek vaziyete gelindiği bir noktada, söz konusu yoksulluk ile iş arama davranışı arasındaki ilişki daha fazla sorgulanır hale gelmektedir. Bu bağlamda iş arama davranışının üzerinde durulmasının en temel nedeni de işsizlikle arasında kuru- lan ilişkinin, tahmin edildiği gibi stabil olmamasından kaynaklıdır. Zira böyle bir bakış açısı, işgücü piyasasındaki pürüzleri görmezden gelmek demektir. Dolayısıyla ilgili konuda yapılan araştırmaları da gerçeklikten uzaklaştırmaktadır. Dolayısıyla 2016-2019 yılları arasında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafın- dan panel veri kapsamında oluşturulmuş SILC Veri Anketi ile oluşturulan veri analizleri ve ampirik model, hanelerdeki gelir düzeyinin, fertlerin bireysel birçok özelliği de dahil edilerek (yaş, cinsiyet, eğitim, sağlık ve medeni durum) iş arama davranışı üzerinde nasıl bir etkisinin olup olmadığı araştırılmaktadır. Özellikle yoksul hanelerdeki fert gelirine olan bağımlılık ile görece daha iyi gelir düzeyine sahip hanelerin bu etkiye nasıl cevap verebileceği hususu tartışılmaya çalışıl- maktadır. Ampirik modelin haricinde çalışma içerisinde, kişilerin ellerinde bu- lunan servetleri ve iş arama davranışları arasındaki ilişkiyi inceleyen teorik bir temellendirme de yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında özellikle Türkiye'deki eğitimli genç kuşakların ve ilk kez işgücü piyasasında yer alacakların, kendi şart- larına uygun iş bulabilme durumu, çoğunlukla beklenen süre içinde gerçekleşemediğin- den dolayı imkan olabildiği müddetçe, hane gelirine bağlı bir yaşam sürdürmek mümkün olabilmektedir. Öte yandan, kişisel şartlara uygun bir iş bulabilme halinin günümüz dünyasın- daki krizlerin derinleşmesi ve yaşam koşullarının her daim değişmesi nedeniyle eski dönemlerden daha zor olduğu belirtilmelidir. Çalışmaya istekli olan çoğun- lukların gerek çalışma şartlarından gerek kendi ideallerindeki işi bulamamaktan gerekse de sadece iş bulamamaktan ötürü mevcut eforunu iş arama davranışın- dan yana kullanmamayı tercih edebilmektedir. Öyle ki uzun zaman boyunca yaşanılan aksaklıkların, kişilerin iş bulmaya ve hatta iş aramaya dair motivasy- onunu kaybetmesi, işsizlikten bağımsız bir biçimde yeni bir kategorinin oluşu- muna neden olmaktadır. Bu kategori literatürde,“umudunu yitirenler”(discour- aged workers) olarak adlandırılmaktadır. O nedenle yapılan ölçümlerde çeşitli kıstaslar kendisini göstermektedir. Elde edilen verilerin model harici oluşturulan analizlerle yeniden düzenlenmesindeki yegane sebeplerden bir tanesi budur. Özellikle bu inceleme, yukarıda belirtildiği gibi, iş arama davranışı ile işsizlik arasındaki ilişkiye lineer bir biçimde bak- mak yerine farklı ihtimallerin de gerçekleşebileceğini belirtebilmektir. Verilerin sadece kendi aralarındaki ilişkiyi açıklayabilmek adına yapılan tanımlamaları dışında, literatürde kabul gören çeşitli ölçütler aracılığıyla yapılan hesaplamalara da çalışma içinde yer verilmektedir. Özellikle çeşitli disiplinlerce farklı biçimlerde ele alı- nan yoksulluk tanımı, yine aynı çeşitlilikte farklı ölçüm biçimleriyle de hesaplan- maya çalışılmaktadır. Birbirinden farklı ölçüm teknikleri arasından zamana bağlı olarak ele alınan Karekök Yöntemi baz alınarak, eldeki verilerle Yoksulluk Sınırı hesaplanmaya çalışılmaktadır. Aynı zamanda, 2016-2019 yılları arasında yayın- lanan Yoksulluk Sınırı ölçümleriyle çalışmada yer alan ölçümler karşılaştırılarak aralarındaki farklara da değinilmektedir. Sonuç olarak ele alınan bu çalışmada, yoksulluk ve iş arama davranışı arasın- daki temel yargıların haricinde aralarındaki ilişkinin farklı dinamiklere sahip olduğuna değinilmektedir. Yoksulluk üzerine yapılan değerlendirmelerde Yoksulluk Sınırı ve hanelerde yer alan işsiz oranı ile hane başına yapılan iş arama davranışlarının oranları incelenmektedir. Hane geliri üzerinde durulduğu esnada kredi piyasası ve işsizlik sigortası sistemi, tarihi bir perspektifle tüm dünyadaki örnekleriyle bir- likte ifade edilmeye çalışılmaktadır. Tüm bunların yanında, hane geliri ile iş arama davranışı arasındaki bağlantının niteliğini incelemek adına Logit- Probit Modeli temelli ampirik bir model oluşturulup değişkenlerin 2016-2019 zaman dilimi arasında ne şekilde bir ilişki içinde olduklarına bakılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the day it began to rule the world, humanity has tried to adapt to the conditions in order to continue its existence. Even though she was severely chal- lenged by these conditions from time to time, she somehow made an effort to survive and never gave up. After the progress of time and the results of the strug- gle with difficulties, it has been seen that the skills acquired by humanity are integrated with nature and find answers to their wishes as well as their needs. In all this process, unfortunately, she is faced with a problem that she cannot get rid of altogether: Poverty. This issue, which is seen as the main problem of both the individual and the society, is not handled through a single factor due to its nature. Because even its definition is handled from different perspectives by many disciplines, it is diffi- cult to express poverty in a single way. A superficial explanation of a concept that touches humanity so much is not an expected situation. For this reason, the concept has been the subject of discussion in many fields from economics to so- ciology and from history to anthropology. The process that starts with the definition of poverty continues with the factors that affect it and are affected by it. To start by mentioning a few of the factors that poverty affects; Individuals can continue their lives in the material context, the ways they use in order to achieve their material gains, the efforts made to reach these ways, their attitudes towards life and their perspectives can be mentioned. In addition to all these, when we look at the angle that poverty is affected by, the decisions of the rule-making mechanism play a more decisive role rather than the behavior of the society or individuals. Because when we look at what individuals or households can do about poverty, it is clear that existing initiatives will be left alone with the decision mechanism, especially in bureaucracy-intensive countries like Türkiye. In addition, when considered from the perspective of developing countries, providing state support for what people can do to fight poverty can be considered as a more effective method. When we look at the situations that individuals can do in order to fight poverty under their conditions, it is seen that they first decide to join the labor market. Among the main reasons for this are the material continuity created by the work and the sense of“achievement”in the moral sense. Although the financial conti- nuity criterion cannot be met by every business line, even less the financial return of the effort provides individuals to be satisfied in certain respects. Although be- ing in the labor market has its benefits in these ways, it is not easy to be in it. For this reason, realizing job-searching behavior is costly both financially and morally. The“moral cost”may come as a surprising phrase to the reader at first. However, what is meant to be explained here is the effort of individuals to survive in a mental and physical sense in a process where the conditions are getting harder day by day and the outcome is uncertain. In the literature, job searching behavior has been looked at from various an- gles to look at both how it is done and the factors affecting it, and it has been tried to find answers. Unemployment insurance, the way of looking for a job, the ef- fects of individuals' own characteristics (age, gender, education, etc.) and crises that occur are among the studies that examine the factors affecting the job search- ing behavior of individuals. How the incomes of the households affect their job searching behavior is the main research topic. From the perspective of this issue, it is necessary to mention the factors that make up the household income. Just like the diversity seen in job-searching behavior, households can obtain their current income in different ways. From this point of view, wage and daily wage incomes obtained by being in the labor market, income obtained as an en- trepreneur, investment income from movable-real estate, and short-term unem- ployment benefits and loans can be shown as the main categories. Differences in income generation in households cause individuals' job searching behavior to change both among each other and in their own processes. Apart from the finan- cial income brought by the work, the share of working conditions, job continuity and the opportunities it provides in this change is at a visible level. Therefore, it would be appropriate to state that job search behavior is not a linear process from beginning to end. Returning to the link between household income and job-searching behavior, it seems reasonable to include poverty in the equation here. Although poverty is a problem that cannot be reduced to financial reasons, its connection with income is also undeniably strong. Therefore, examining the link between household income and poverty and how job searching behavior will take place may contribute to the literature. On the other hand, the loans among the above-mentioned options within the scope of household income are one of the main sources applied due to the recent Covid-19 Crisis has led to the opening of a separate parenthesis on loans. One of the other lines of the study is how the reductions in interest rates and the conveniences provided for repayment have both negative and positive effects. Another reason for this interest in the credit market is the literature created to examine the relationship between job searching behavior and unemployment insurance. The biggest reason here is that the handling of unemployment insur- ance differs from country to country. In fact, the unemployment insurance system has a more systematic structure in developed countries makes it possible to study this issue in more detail. However, it may be more appropriate to evaluate job- searching behavior from a different perspective, due to the fact that similar social expenditures in developing countries are both difficult to obtain and data on the subject are insufficient. As the historical processes of some countries show, it is a common method to support families before the unemployment insurance sys- tem finds its place. In this sense, in cases where the household income is not sufficient, loan supports and, if any, other grants or aids can be seen as factors that facilitate the survival of households and individuals. A point to be reminded is that the acquisition and repayment of loans is not as easy as it seems. What is meant is the support provided only in the short term. Therefore, it is obvious that some of the benefits of unemployment insurance are not encountered in the credit system. It is also important to