Uzaktan Eğitim Lisansüstü Programlarının Teknoloji boyutunun yapılandırılması:Dönüşümcü sosyal ağ sentezi
Structuring the technology dimension of distance education graduate programs:transformative social network synthesis
  1. Tez No: 357354
  2. Yazar: ESRA PINAR UÇA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN EBY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Uzaktan Eğitim Alanındaki Programlar, Uzaktan Eğitim Programlarının Teknoloji Boyutu, Model, Dönüşümcü Öğrenme Kuramı, Sosyal Ağ Kuramı, Sosyal Ağ Sentezi, Distance Education, Programs in Distance Education Field, Technology Dimension of Distance Education Programs, Model, Transformative Learning Theory, Social Network Theory, Social Network Synthesis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada, Uzaktan Eğitim yöntemi ile yürütülecek Uzaktan Eğitim Lisansüstü Programlarının Teknoloji boyutunun yapılandırılmasına ilişkin bir model geliştirilmesi amaçlanmıştır. Öğrenme ve iletişim boyutlarının da göz önünde bulundurulduğu bu süreçte, Öğrenenin öğrenme süreci Dönüşümcü Öğrenme Kuramı ile, iletişim süreci ise Sosyal Ağ Kuramı ile ele alınmıştır. Uzaktan Eğitim Lisansüstü Programlarının Teknoloji boyutunun ilk kez yapılandırılması konusunda, var olan Sosyal Ağ Kuramı yaklaşım ve yöntemleri yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada“Sosyal Ağ Sentezi”kavramı tanımlanmış ve uygulanmıştır. Nitel bir durum çalışması olan bu araştırmada, Delphi yöntemi kullanılarak Uzaktan Eğitim alanındaki uzmanların görüş ve deneyimlerinden yararlanılmıştır. Bu bağlamda, araştırmanın verilerini toplamak üzere her iki kuramın birlikte ele alındığı bir kuramsal dizey geliştirilmiş ve kuramsal dizeye bağlı olarak sorular üretilmiştir. İlk iki Delphi turunda, Dönüşümcü Öğrenmenin gerçekleşmesine ilişkin geliştirilecek Sosyal Ağda yer alması gereken Aktörlerin kimler ya da neler olması gerektiği sorgulanmıştır. Sonraki iki turda ise Öğrenen ile bu Aktörler arasındaki İlişkiler ve her bir ilişkinin özelliklerinin nasıl olması gerektiği araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara dayanarak Öğrenenin merkezde olduğu ben-merkezli Sosyal Ağ yapısı ortaya konmuştur. Bu bağlamda, Sosyal Ağın, genel olarak Uzaktan Eğitim ve Teknoloji odağındaki Akademik ve Uygulamaya dönük Aktörlerden oluşması gerektiği bulunmuştur. Sosyal Ağda Öğrenenin bu Aktörler ile kuracağı İlişkilerin ise çoğu çift yönlü simetrik olmalı, tek yönlü ilişkilerde ilişkiyi başlatan taraf Öğrenen olmalıdır. İlişkilerin çoğu güçlü ve çok güçlü düzeyde, periyodik ya da sürekli özellik taşımalıdır. Bunun yanısıra Öğrenenin zamanının büyük kısmını bu ilişkilere ayırması gerekmektedir. Bu çalışmada, son olarak araştırma sonucunda ortaya konan Sosyal Ağ yapısının gerçekleşmesine ilişkin önerilere yer verilerek Sosyal Ağ Sentezi Modeli geliştirilmiştir. Söz konusu modelin Uzaktan Eğitim alanında kurumlara, araştırmacılara ve öğrenenlere yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to develop a model for structuring the technology dimension of Distance Education Graduate Programs which will be distance programs themselves. Learning and communication dimensions were also considered in this process; learning process by Transformative Learning Theory and communication process by Social Network Theory. Current approaches and methods are insufficient when the problem is structuring the technology dimension of Distance Education Graduate Programs for the first time. Therefore, in this study, concept of“Social Network Synthesis”is defined and applied. In this qualitative case study, Delphi method was used to benefit from the experts' opinions and experiences in Distance Education field. For this purpose, a theoretical matrix was developed considering both the theories to collect data and questions were generated according to the theoretical matrix. In the first two rounds of Delphi, the Actors which should be taken place in the Social Network that will be developed relating to provide Transformative Learning. In the following two tours, how the Relationships between the Learner and the Actors, and properties of each relationship should be was the focus. Based on the findings, an ego-network type of Social Network structure is presented where the Learner was in the centrum. In this context, it is found that the Social Network should consist of the Actors that are closely related to Distance Education and Technology in an academic or practical way. The relationships between the Learner and these Actors should be mostly two- way symmetric; and if the relationship is one-way, the Learner should be the one that starts it. Most of the relationships should be strong and very strong, and periodic or continuous. In addition, the Learner should spend most of his/her time for these relationships. Lastly, in this study, regarding the suggestions for providing the Social Network structure that is found, a Social Network Synthesis Model was developed. It is thought to provide guidance for institutions, researchers and learners.