Feridûn-i Muşirî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri
Feri̇dun-i Mşuii's life, personality of literary and works
- Tez No: 357380
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Biography, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feridûn-i Muşirî, Feridûn-i Muşirî'nin Eserleri, XX. yüzyıl, Feridūn-i Muşirī, Feridūn-i Muşirī's Works, XX. century
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
XX. yüzyıl Çağdaş İran Edebiyatının öncü şairlerinden Feridûn-i Muşirî, yaklaşık altmış dört yıl süren edebî hayatı boyunca on şiir kitabı yayımlamıştır. Ancak bu on eser çeşitli zamanlarda gerek karışık şiir seçkileri, gerekse bağımsız bir arada basımlar şeklinde pek çok kez yeniden yayımlanmıştır. Muşirî, şiirlerinde çok geniş kitlelerin duygularına tercüman olmasından dolayı her dönemde halk tarafından büyük ilgi görmüştür. Bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte, Feridûn-i Muşirî'nin yaşadığı dönemin tarihî, siyasî, kültürel ve edebî özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde,“Feridûn-i Muşirî'nin Hayatı”başlığı altında; şairin soyu ve ailesi, eğitimi ve meslekî çalışmaları, seyahâtleri, klâsik, Nîmâ tarzı şiirle ve diğer şairlerle olan ilişkisi ve müziğe olan ilgisi hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde,“Feridûn-i Muşirî'nin Edebî Kişiliği ve Eserleri”başlığı altında; şairin ilk şiirine, eserlerine, şiir mecmualarına, derlemelerine ve bazı Farsça şiirlerinin Türkçe çevirilerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Feridùn-i Muşirì, from the pioneer poets of Contemporary Persian Literature of twentieth century, has published ten books of poetry for sixty-four years of his literary life. However, these ten works was re-published at various times with combinations of independent editions and mixed poetries. In every era, Muşirì has seen great interest by the public because of reflecting of public's emotion in his poems. This study consists of an intoduction and two sections. In the introduction, some information related to the period of historical, political, cultural and literary features of when Feridùn-i Muşirì lived was given. In the fist section, under the title of Feridùn-i Muşirì's life is given information about poet's ancestor and family, education, vocational studies, travels, relations of classical, Nìmàì poetry and other poets, and his interest in music. In the second part of the study, under the title of Feridùn-i Muşirì's literary personality and works is told about the poet's the first poem, works, the poetry magazines, compilations, and is given some Turkish translations of Persian poetry.