Mahmûd-i İ'timâdzâde (Bih Âzîn) ve Şehr-i Hodâ eserinin incelenmesi
Mahmoud-e Etemadzadeh (Bih Azin) and examination of Shahri Khoda work
- Tez No: 357381
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHAD EMİRÇUPANİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Biography, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Meşrutiyet, İran Öykücülüğü, Bih Âzîn, Tanrı Kent, Constitutional, Iran Storytelling, Bih Azin, City of God
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezin amacı, Mahmûd-i İ'timâdzâde (Bih Âzîn)'in hayatı, eserleri, edebî kişiliği ve siyasî görüşleri ile faaliyetleri hakkında bilgi vermek ve Şehr-i Hodâ (Tanrı Kent) adlı eserini yapı ve tematik açıdan incelemektir. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında, ''1906 İran Meşrutiyet Devrimi ve Çağdaş İran Öykücülüğünün Doğuşu ve Gelişimi'' başlığı altında İran Meşrutiyet Devrimi'nin nedenleri ve sonuçları, meşrutiyet dönemi edebiyatı ve modern İran öykücülüğünün tarihsel sürecinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde Mahmûd-i İ'timâdzâde'nin hayatı, eserleri, edebî kişiliği ve siyasî görüşleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Mahmûd-i İ'timâdzâde'nin Şehr-i Hodâ adlı eseri yapı ve tematik açıdan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis, is to give information about life, works, literary character and political views and activities of Mahmoud-e Etemadzadeh (Bih Azin) and examining his work named Shahri Khoda (City of God). This work consists of prolog and two parts sections. In the prolog section of this work, under the title of "1906 Iran Constitutional Revolution and Born and Development Of Contemporary Iran Storytelling'' reasons and outcomes of Iran Constitutional Revolution, literature of Constitutional period and historical process of modern Iran storytelling is mentioned. In the first section the information about Mahmoud-e Etemadzadeh's life, works, literary character and political views and activities are given. In the second section Mahmoud-e Etemadzadeh's work named Shahri Khoda is examined in terms of structure and thematic.