Dış ticaret ve ekonomik kalkınma ilişkisi: Türkiye örneği (1980-2010)
The relationship between foreign trade and economic development: Turkey sample (1980-2010)
- Tez No: 357391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ş. MUSTAFA ERSUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Ekonomik Kalkınma, Ekonomik Büyüme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ülkelerin iç dinamiklerine bağlı olan ekonomik kalkınma süreçlerinde dış ticaretin etkisi, iktisat teorilerinde en çok tartışılan konular arasında yer almaktadır. Bu tartışmalara bağlı olarak, dış ticaretin ekonomik kalkınmaya etkisi konusunda birçok farklı görüş ortaya çıkmıştır. Bu görüşler, dış ticaretin ekonomik kalkınmanın motoru olduğu tezi, dış ticaretin ekonomik kalkınmanın hizmetkârı olabileceği tezi ve dış ticaretin azgelişmiş ülkelerin kalkınmasında olumsuz etkilere sahip olduğunu belirten tezlerdir. Konu ile ilgili yapılan uygulamalı çalışmalar ise kalkınma kavramının tanımı ve belirleyicilerini tespit etmekteki zorluklardan dolayı çok kısıtlı kalmıştır. Yapılan çalışmalar daha çok büyüme göstergeleriyle yapılan çalışmalar olmuştur. Çalışmada, Türkiye'nin 1980-2010 dönemini kapsayan dış ticaret ve ekonomik kalkınma göstergeleri arasındaki ilişki, eş-bütünleşme ve nedensellik analizleriyle test edilmiş ve belirtilen dönem için, Türkiye'nin yaptığı dış ticaretin ülkenin ekonomik kalkınmasında önemli bir etken olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most discussed issues of economic theories is that the effect of foreign trade which is connected to the internal dynamics of nations in the processes of economic development. Depending on these discussions, many different views have emerged on the impact of foreign trade on economic development. These views are that foreign trade is the engine of economic development, that foreign trade may be the servant of economic development, and that foreign trade have a negative effect on economic development of underdeveloped countries. On the other hand, due to the difficulty of identifying definition and determinants of the development concept, the practical work on the subject remains very limited. For this reason, studies were made mostly on growth indicators. In this study, the relationship between foreign trade and economic development indicators, covering 1980-2010 period of Turkey, is tested with cointegration and causality analysis and it has been concluded that Turkey's foreign trade during aforementioned period is an important factor in the nation's economic development. Keyword: Foreign Trade, Economic Development, Economic Growth