Okul öncesi eğitim programı din eğitimi ilişkisi
Relationship between preschool education program and religious educati̇on
  1. Tez No: 357392
  2. Yazar: ŞABAN TATAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Eyüp ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Gelişimi, Din, Ahlak, Eğitim, Eğitim Programı, Child Development, Religion, Morality, Education, Education Program
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Okul öncesi dönem, çocukların kişilik gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlandığı, eğitim adına kritik bir dönem olmasının yanında, çocuğun din duygusunun gelişiminin ve dinî konulara merakının da yoğun olduğu bir dönemdir. Bu yoğunluk günümüz araştırmacılarını okul öncesi döneme yönlendirmiş ve çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Ancak bu dönem eğitim programı üzerinde ciddi anlamda bir değerlendirme yapılmamıştır. Bu çalışma okul öncesi eğitim programı çerçevesinde din eğitimin verilebilirliği konusunu değerlendirmek, aynı zamanda da dini ve ahlaki değerlerin bu dönem çocuklarına nasıl kazandırılacağı ile ilgili bilgiler ortaya koyarak bu konuda var olan ihtiyaca cevap verebilme amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda da okul öncesi dönem çocuklarının gelişim özelliklerine uygun, dini, ahlaki ve kültürel motifler ile zenginleştirilmiş bir muhteva ile desteklenmesinin çocukların dini gelişimlerine etkisini ve okul öncesi eğitim programının bu yönde geliştirilip geliştirilemeyeceği tezi araştırılmıştır. Bu yönüyle bakıldığında yapılan araştırma Türkiye'de bu güne kadar program üzerinde yapılan ilk çalışma olarak değerlendirilebilir. Araştırmada literatür taramasından elde edilen veriler ışığında Okul Öncesi Eğitim Programı-Din Eğitimi ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak da okul öncesi dönem çocuklarına dini ve ahlaki eğitimin nasıl verilebileceği tezi irdelenmiş ve eğitim programının içerisine çocuğun pratik hayatta karşılaştığı dini pratikleri (düğün, mevlit, bayram, ramazan vb.) konu edinen kazanımların yerleştirilmesi halinde onların gelişim seviyelerine uygun din eğitimi verilebileceği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Pre-school period in which children's personality development largely finished is very important term for the education. Besides that, it is an intensive period in which children's sense of religious develops and also they are curios about religious issues. This intensity leads contemporary researchers to the pre-school period and has been done various scientific researches. However, has not been assessed this period's education program seriously. This study has been prepared both to interpret teachability of religious education in the framework of pre-school education and to satisfy the present need in this area by way of presenting how can be gain to this term children religious and moral values. In accordance with this purpose, has been investigated the effect of children's religious development of supporting to pre-school period children via suitable for their growing qualification content enriched with religious, ethical and cultural motifs and the thesis of pre-school education program can be developed or not. Specifications in the development of children, the supporting the of a, and pre-school in this direction. From this perspective, this research is the first study in Turkey done on the program by this time. In this study, literature review in the light of the data obtained from, child training and religious education and endeavored to present the relationship between pre-school education program and religious education in the light of the obtained datum. As a result, examined the thesis of how to train religious and moral education pre-school children and emphasized can be trained children appropriate religious education when acquirements which make a study of religious practices (wedding, Prophet's Birthday, Eid, Ramadan and so on.) children met in daily life put in the education program.