İlkokul öğrencilerinin dini ve ahlaki tutumlarının oluşmasında anne ve babanın rolü (Şırnak örneği)
The role of mother and father in forming the religious and moral attitudes of primary school students(Şırnak example)
- Tez No: 357400
- Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din, Ahlak, Dini Tutum, Ahlaki Tutum, Din Eğitim, Religion, Moral, Religious Attitude, Moral Attitude, Religion Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırma, ilkokul öğrencilerinin dini ve ahlaki tutumlarının oluşmasında anne ve babanın rolünü ortaya koymak amacıyla, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında Şırnak ilinde tesadüfi örneklem yoluyla seçilen 10 farklı ilkokulda öğrenim gören toplam 500, 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilmiş betimsel bir çalışmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket formu 62 maddeden oluşmaktadır. Bunların 12 tanesi öğrencilerin dini ve ahlaki tutumlarını etkilediği düşünülen bağımsız değişkenlerden, geri kalan diğer maddeler ise öğrencilerin inanç, ibadet ve ahlaki tutumları ile anne babanın çocuğuna dini ve ahlaki eğitim verme düzeyini belirleyen değişkenlerden meydana gelmektedir. Anketten elde edilen veriler, SPSS 15.0 İstatistik Programı ile analiz edilmiştir. Çalışma; Giriş, Teorik Çerçeve, Bulgular ve Yorumlar, Sonuç ve Öneriler olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın problemi, amacı, önemi, denenceleri, sınırlılıkları, modeli, evren ve örneklemi hakkında bilgiler verilmektedir. Teorik çerçeve bölümünde araştırmanın temel kavramları olan din, dini tutum, ahlak, gelişim ve çocukluk kavramları ele alınmış, çocukluk dönemi gelişim özellikleri incelenmiştir. Bulgular ve yorumlar bölümünde, araştırma sonucu elde edilen bulgular ve bunlara bağlı olarak yapılan yorumlar bulunmaktadır. Sonuç ve öneriler bölümünde ise çalışmanın denenceleri değerlendirilmiş, bazı öneriler getirilmiştir. Araştırma sonuçlarına bakarak, öğrencilerin kişisel özelliklerinin dini ve ahlaki tutumlarında çok fazla etkili olmadığını; anne, baba ve yerleşim yeri gibi çevresel faktörlerin öğrenciler üzerinde daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle anne babanın çocuğun din eğitimiyle ilgilenmesinin, öğrencilerin dini ve ahlaki tutumlarında en etkili faktör olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive research implemented on a sample group consisting of third and fourth class students which are in total five hundred and study in ten different primary schools chosen through random sample in 2013-2014 school year in Şırnak to present the roles of parents in forming the religious and moral attitudes of primary school students. In this study, questionnaire technique has been used as data collection tool. Questionnaire form consists of sixty-two items. Twelve of these consist of independent variables thought that they affect religious and moral attitudes of students and the rest items include the students' belief, worship and moral attitudes and variables determining that parents train the child in terms of religious and moral. Data acquired from survey have been analyzed with SPSS 15.0 statistic programme. The study consists of four parts with introduction, theoretical framework, findings and comments, conclusion and suggestions. In introduction part, information about the problem, the aim, the importance, the hypothesis, the limitations, the model, the universe and the sample of survey is given. In theoretical framework part, religious, religious attitude, moral, growing and childhood which are basic concepts are come up and growing features in childhood period have been analyzed. In findings and comments, there are findings acquired in research result and comments depending on these ones. In conclusion and suggestions part, the hypothesis of study has been evaluated and some proposals have been brought forward. By looking at the study's results, we can say that students' personal characteristics don't influence on forming the religious and moral attitudes very much, but environmental factors like parents and settlement influence on students much more. Especially it is seen that the dealing with religious education of parents is the most important factor on religious and moral attitudes.