Sinema eserlerinde hak sahipliğinin korunması
The protection of the rights of ownership of works of cinema
- Tez No: 357438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YASAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sahne ve Görüntü Sanatları, Law, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Fikri Mülkiyet, Sınai Mülkiyet Hakları, Eser, Sinema Eserleri, Sinema Eser Sahibinin Hakları Ve Korunması, Hukuki Davalar, Intellectual Property, Industrial Property, Work, Cinema Work, Cinema Work Owner's Rights And Protection, Law Litigations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, fikri mülkiyet hukukunun kapsamında olan sinema eserleri ve bu eserlerin hukuki yönden korunması hususunda bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, fikri mülkiyet ile ilgili genel bir bilgi verilmiş, sonrasında ise, sinema eseri, bu eser üzerindeki hak sahipliği ve bu hakların ihlali halinde açılabilecek hukuk davaları ele alınmıştır. Sinema eserleri, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında düzenlenen eser tiplerinden biri olması yanında birçok hukuki sorunun da kaynağını oluşturmaktadır. Günümüzde sinema eserleri, teknolojik gelişme ve televizyon ile diğer işitsel ve görsel araçların etkisiyle daha ilerlemiş bir eser olmuştur. Matbaanın kullanılmaya başlamasıyla birlikte, yavaş yavaş fikri mülkiyet haklarının korunması sorunu gündeme gelmeye başlamışır. Bu nedenle bazı ülkeler hem ulusal anlamda hem de uluslararası anlamda bazı düzenlemeler yoluna gitmişlerdir. Sinema eserleri ise, bu teknolojik gelişmelerden en fazla etkilenen eser türlerinden biridir. Bu değişim ve gelişimin bir sonucu olarak, sinema eserlerine benzer hukuki nitelikleri tartışmalı, özellikle televizyon ve internet dolayısıyla meydana getirilmiş bir takım görsel işitsel yaratımlar ortaya çıkmıştır.Her bir eser meydana geldiğinde peşinden bazı haklar ortaya çıkmaktadır. Bu haklar, manevi haklar ve mali haklar şeklinde iki kategoriye ayrılmaktadır. Bu tür eserlerin ortaya gelmesinden sonra, bu eserler üzerindeki söz konusu hakların ihlali gündeme gelebilmektedir. Bu çalışmadan çıkarılabilecek asıl sonuç, sinema eserleri üzerindeki haklara saygı duyulması ve bu hakların olası ihlallere karşı korunmasının gerekli olduğudur.
Özet (Çeviri)
Master thesis within the scope of this study, intellectual property law, prepared in the legal aspects of the protection of works of cinema works and giving information that is intended. In this regard, intellectual property has been granted a general information related to the work of the cinema, this work can be opened in case of violation of these rights and the rights of law cases are discussed. Cinema works, ideas and works of art held in the context of the work of the law is one of the many legal, constitutes the source of the problem. Today, the film works, technological development and the influence of television and other audio and Visual Tools has been a more advanced work. With the beginning of the use of the printing press, the protection of intellectual property rights problem slowly started to come up. For this reason some countries both nationally and internationally and went to make some adjustments. Cinema works, this is one of the most affected by technological developments work types. As a result of this change and development, similar to that of the legal qualifications of controversial cinema works, especially television and the internet, therefore, brought a team of audiovisual creations traded emerged Each of the works occurs after some rights are emerging. These rights are divided into two categories in the form of moral rights and financial rights. After this kind of works out, this is a violation of the aforementioned rights on the agenda of the works. This could be the result of attempting to respect the rights and the works of cinema that is necessary the protection against possible violations of rights.