Tacir yardımcısı olarak pazarlamacı
The commercial traveler as merchant assistant
- Tez No: 357437
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YASAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tacir yardımcıları, pazarlamacı, pazarlamacılık sözleşmesi, hizmet sözleşmesi, aracılık, Merchant assistants, commercial traveller or traveling salesman, the marketing agreement, the contract of the service, intermediation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tacir yardımcıları, tacirin ticari işletmesinin yürütülmesinde faaliyetlerinden yararlandığı kişilerdir. Ticari işletmelerin hacimleri ve işleyişleri dikkate alındığında tacirin bu kişilerin faaliyetlerinden yararlanması fiziki bir zorunluluk halini alabilir. Kanun koyucu bu ihtiyaç karşısında, birbirlerinden farklı özellik ve yetkiler taşıyan çeşitli tacir yardımcılığı türleri düzenlemiştir. Mevzuatta dağınık hükümlerle karşımıza çıkan tacir yardımcıları Ticaret Hukuku bakımından bir bütün olarak ticari işletme organizasyonu içerisinde ele alınıp, incelenmektedir. Pazarlamacı, pazarlamacılık sözleşmesine uygun olarak atanan tacir yardımcısıdır. Pazarlamacılık sözleşmesi ise ilk kez 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda, hizmet sözleşmesinin özel bir türü olarak 448 – 460 maddelerinde düzenlenen bir sözleşme tipi olarak karşımıza çıkmaktadır. Düzenlemenin kaynağını İsviçre Borçlar Kanununun 347 ilâ 350a hükümleri oluşturmaktadır. Pazarlamacının iki türü bulunmaktadır: Aracı pazarlamacı ve sözleşme yapma yetkisine sahip olan pazarlamacı. Bir kimse pazarlamacı olarak atandığında kural olarak aracı pazarlamacı olarak atanır. Ancak pazarlamacılık sözleşmesi ile kendisine yazılı olarak işlem yapma yetkisi tanınırsa, bu takdirde sözleşme yapma yetkisine sahip pazarlamacı söz konusu olacaktır.
Özet (Çeviri)
The merchant assistant is a person from whose activities a merchant benefits in his commercial enterprise. Benefiting from commercial assistant's activities become a physical necessity considering the capacity and the operation of a commercial enterprise. With the recent changes in the commercial law, then merchant traveller is recognized as a merchant assistant. The commercial traveller is a person who assigned according to marketing contract. The marketing agreement emerges as a special kind of service contract (448-460) which legalized the first time in the numbered 6098 Turkish Code of Obligations. The Swiss Code of Obligations 347 to 350 provisions consist source of editing. There are two types of commercial traveller: Tool commercial traveller and commercial traveller have the authority to contract. When a person appointed as a commercial traveller, as a rule is assigned to the tool commercial traveller. However, with marketing contract itself if given the authority to conclude contracts in writing, in this case, has the authority to contract commercial traveller will be concerned.