Türkiye'nin coğrafi yakınlığa bağlı dış ticareti ve büyüme üzerindeki etkisi (1980-2011)
Turkey's geographic proximity to the foreing trade and its impact on growth (1980-2011)
  1. Tez No: 357445
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ö. SELÇUK EMSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Küreselleşme, Büyüme, İhracat, İthalat, Coğrafi yakınlık, Foreign Trade, Globalism, Growth, Export, Import and Geographical surrounding
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Günümüz ekonomi dünyasında bir taraftan küreselleşme ile birlikte ticaretin önündeki kısıtlayıcı engellerin kaldırılmasına yönelik adımlar atılmış, bir taraftan da bölgesel ticareti ön plana alan ve bu yönde ticari bloklaşmalara yönelmeler başlamıştır. Merkezden çevreye doğru yayılmayı esas alan bu bloklaşmaların nedenlerinin başında taşıma maliyetleri ve siyasi istikrarı, ekonomik istikrar ile dengeleme amacı bulunmaktadır. Bu çalışma ile Türkiye'nin coğrafi yakınlığı bulunan ülkelerle olan ticaretinin büyüme üzerindeki etkisi, 1980-2011 dönemi için ihracat, ithalat ve reel kur değişkenleri üzerinden Granger nedensellik testi, etki-tepki analizi ve varyans ayrıştırması yardımıyla incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda GSYH'dan, bölgesel ihracata yönelik tek yönlü, bölgesel ihracattan bölgesel ithalata ve bölgesel ithalattan da bölgesel ihracata yönelik çift yönlü nedensellik ilişkisine ulaşılmıştır. Ayrıca Türkiye'nin dış dünya ile olan ticareti de analize tabi tutulmuş, analiz sonucunda Türkiye'nin küresel ticaretinin ihracat, ithalat ve döviz kuru üzerinden büyümeye etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our economy world, on the one hand the steps orienting to the removal of limiting obstacles against trade along with globalism have been taken, tendencies towards commercial blockings in this direction and bringing regional trade to the front have commenced onthe other hand.Among the reasons of these blockings accepting invasion from the centre to the surrounding,there is balancing aim between economic stability,politic stability and these transporting costs. With this thesis study, the impact of Turkey's trade with ıts geographical surroundings on the growth has been examined,depending on Granger Reasoning Test fort he periods from 1980 to 2011. In the result of the study, we observed that there was one-way reasoning relationship from the Gross Domestic Product to regional exports. In addition, bidirectional causality were found among the regional exports and regional imports. But, there was no reasoning relationship about Exchange Rate Reel and Gross Domestic Product.