Türk aile yapısında aile içi iletişimin internet ve televizyon kullanımı bağlamında incelenmesi : Üniversite lojmanları örneği
The analysis of household communication in paint of televi̇si̇on and internet usage in Turkish family : The sample of university
- Tez No: 357444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Kitle İletişimi, Televizyon, İnternet, Aile, Aile İçi İletişim, Communication, Mass Communication, Television, Internet, Family, Family Communication
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, internet ve televizyon kullanımının, aile içi iletişimde etkilerini konu alan bir alan araştırmasıdır. Çalışmamız, internet ve televizyonun aile hayatına olumlu ve olumsuz çeşitli etkilerde bulunarak aile içi iletişimi etkilediği fikrinden yola çıkılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızın teorik kısmında sırasıyla kitle iletişimi, televizyon, internet, iletişim, Türk aile yapısı, aile içi iletişim kavramlarını tanımlamaya ve izah etmeye çalıştık. Uygulamamız Erzurum Atatürk Üniversitesi lojmanlarında ikamet eden aileler arasında tesadüfi yöntem yoluyla seçilmiş 100 çocuk, 136 ebeveyn olmak üzere toplam 236 kişiye 16' şar sorudan oluşan bir anket uygulaması sonucu elde edilen verilerin analizinden oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan anket araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan“ İnternet ve Televizyon Kullanımının Türk Ailesi Üzerinde Etkisini Belirleme Anketidir.”Araştırma sonucunda ele alınan değişkenler ile ailelerin yaşantılarında internet ve televizyon kullanımına bağlı olarak kısmen ortaya çıkan ailevi problemler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study is about the influences of the usage television and internet in the communication among the family members. In the study, it is inferred that television and internet have influenced household communication by affecting in positive and negative ways. As for the theoretical part of study, ıt is tried to explain the terms which are in order the mass media, television, internet, communication, the life style of Turkish family, household communication. On the other hand, in the case stud, there is the analysis of questionnaire data. The questionnaire called“The questionnaire to define the influences of the usage television and internet in the communication among the family members”-which has been used in study- consist of 16 question and is conducted to 236 individuals which are chosen randomly 100 children and 136 parents; they have been picked out among the families, develling on Atatürk University Houses in Erzurum. In the end of the study, the used variables the usages of television and internet have showed that there are some family.