Yapay sinir ağları ile Türkiye elektrik enerjisi talep tahmini ve diğer yöntemlerle karşılaştırmalı analizi
Turkey electric energy demand forecasting with artificial neural networks and comparative analysis with other methods
  1. Tez No: 357466
  2. Yazar: SEVİM AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Talebi, Talep Tahmini, Yapay Sinir Ağları, Electricity Demand, Demand Forecast, Artificial Neural Networks
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Teknoloji çağı olan günümüzde elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı ile yükümlü bulunan kuruluşların amacı, üretilen enerjinin tüketicilere ucuz ve kaliteli olarak sunulmasını sağlamaktır. Elektrik sektörü, ekonomideki diğer sektörler ile yapısal bağlılığından dolayı, ülkelerin ekonomik yönden gelişmelerinde büyük önem taşımaktadır. Elektrik tüketiminin doğru metotlarla tahmin edilmesi, ülkelerin enerji stratejilerinin belirlenmesinde önem arz etmektedir. Elektriğin depolanamaması, üretiminin kesintisiz devam etmesinin zorunlu oluşu ve yüksek yatırımlar gerektirmesi gibi özellikleri ülkelerin bu sektörde birtakım düzenlemeler yapmasını zorunlu hale getirmiştir. Türkiye 2001 yılında yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu ile birlikte elektrik sektörünü yeniden yapılandırma sürecine girmiştir. Bu kapsamda rekabetçi bir piyasa yapısının oluşturulması ve özel sektörün piyasa faaliyetlerini gerçekleştirebilmesinin önünün açılması hedeflenmiştir. Ekonomik gelişmeler, hızlı nüfus artışı ve iklim değişikliği gibi birçok etken, elektriğe olan talebin Türkiye?de hızla artmasına sebep olmuştur. Elektrik talebinin tahmin edilmesi, ülkemizin enerji stratejisinin belirlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Bu çalışmada Türkiye?deki elektrik üretimi ve tüketimi tahmin edilmiştir. Ayrıca literatürde talep tahmini için kullanılan yöntemler açıklanmış ve bu yöntemler arasında karşılaştırmalar yapılmıştır.Çalışmada YSA?nın diğer yöntemlerden çok daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our technological age, the mission of the enterprises that are responsible for electric power production, transmission and distribution is to deliver affordable and quality power to the consumers. Electricity sector, due to its structural dependency to other industries of the economy, has a great importance on a country?s economic development. Thus, using the correct methods to estimate electricity demand forms a basis for the countries to develop their energy strategy. Its being unable to be stored, being compulsory to be produced in an uninterrupted way and requiring high investment, it has been necessary for the countries to carry out some regulations regarding the industry. Turkey has adopted to restructure its electricity market since the enactment of Electricity Market Law in 2001. In this framework, Turkey has aimed to constitute a competitive market structure and to ensure participation of private sector in electricity market activities. Factors such as economical development, rapid increase in population and climate change increased electricity demand in Turkey as well as in other countries. Electricity demand forecasts should play a vital role in determining Turkey?s energy strategy. In this study, Turkey?s electricity generation and consumption have been estimated. Also the methods used for demand forecasting in the literature are discussed and the comparisons between these methods are presented. The study gave much better results than other methods of ANNs.