Dönüştürücü ve etkileşimci liderlik anlayışları ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkide örgütsel güvenin rolü
The role of organizational trust on the relationship between insights of transformational and transactional leadership and organizational silence
  1. Tez No: 357467
  2. Yazar: CEM KAHYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Güven, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Organizational Silence, Organizational Trust
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, iki farklı liderlik anlayışını temsil eden dönüştürücü ve etkileşimci liderlik anlayışları ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bu ilişkiler üzerinde örgütsel güvenin rolünü sorgulamaktır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak liderlik kavramı ile dönüştürücü ve etkileşimci liderlik kavramlarına ilişkin teorik bilgiler verilerek, her iki kavram arasındaki benzerlik ve farklılıklar belirtilmiştir. İkinci bölümde, sessizlik ve örgütsel sessizlik kavramlarına ilişkin teorik bilgiler izah edilerek, örgütsel sessizliğin nedenleri ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, güven ve örgütsel güven kavramları ile ilgili teorik açıklamalar yapılmış ve örgütsel güvenin önemi ve sonuçları belirtilmiştir. Bununla birlikte araştırmanın değişkenleri olarak dönüştürücü ve etkileşimci liderlik ile örgütsel sessizlik ve örgütsel güven kavramları arasındaki ilişkilerin teorik çerçevesini belirlemeye yönelik açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise, araştırmanın temel amacı doğrultusunda araştırma örnekleminden toplanan veriler analiz edilerek, ulaşılan bulgular yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları, örgütsel güvenin, dönüştürücü ve etkileşimci liderlik ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkide anlamlı etkilerinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal the relationship between the insights of transformational and transactional leadership symbolizing two different insights of leadership and organizational silence, and to examine the role of organizational trust on these relations. The study consists of four parts. In the first part, in general terms the theoretical information has been given about concept of leadership related to the concepts of transformational and transactional leadership; the similarities and differences have been explained between these two concepts of leadership. In the second part, the theoretical information has been given about the concepts of silence and organizational silence; reasons and the results of organizational silence have been emphasized. In the third part, the theoretical information has been explained about the concepts of trust and organizational trust, and the importance and the results of organizational trust have been specified. In addition, some points have been explained to determine the theoretical framework of the relations between transformational and transactional leadership, and organizational silence and organizational trust as the variables of the research. In the fourth part, in the direction of the main purpose of the research, the data collected from the research sample have been analyzed and the findings have been interpreted. The research results have showed that organizational trust has significant effects on the relations between transformational and transactional leadership and organizational silence.