Biyokütle enerjisi ve yerel ekonomik kalkınma: RTA1 bölgesi'nde (Erzurum-Erzincan-Bayburt) biyokütle potansiyeli ve ekonomik etkileri üzerine bir saha araştırması
Biomass energy and local economic development: a field research on potential of biomass and its economic impacts in TRA1 region (Erzurum-Erzincan-Bayburt)
  1. Tez No: 357465
  2. Yazar: TURGUT BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA YAPRAKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle Enerjisi, Yerel Ekonomik Kalkınma, TRA1 Bölgesi, Saha Araştırması, Çoklu Regresyon Analizi, Biomass Energy, Local Economic Development, TRA1 Region, Field Survey, Multiple Regression Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan Biyokütle Enerjisi (BE)'nin Yerel Ekonomik Kalkınma (YEK) sürecindeki yeri ve önemi incelenmektedir. Bu konuyla ilgili olarak literatürde yer alan başlıca teorik ve uygulamalı çalışmalar, BE'nin, YEK'e olumlu katkıda bulunduğunu ortaya koymaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, TRA1 Bölgesi'ndeki BE potansiyelini ve ekonomik etkilerini 2013 yılı için araştırmaktır. Bu amaçla, 32 sorudan oluşan 952 anket formu kullanılarak bir saha araştırması yapılmış ve saha araştırması sonucunda elde edilen veriler istatistiki ve ekonometrik analizlere tabi tutulmuştur. Anket çalışmasından elde edilen sonuçlara göre, TRA1 Bölgesi'nde hayvansal ve bitkisel kaynaklı toplam ekonomik BE potansiyeli 4,778 TEP'tir. BE'nin % 56'sı Erzurum'da, % 27,2'si Erzincan'da ve % 16,8'i Bayburt'ta üretilebilecek düzeydedir. Ayrıca TRA1 Bölgesi'nde BE üretim tesisinin kurulmasının yerel ekonomi üzerindeki en önemli üç etkisinin; ilave gelir artışı, istihdam artışı ve toprak verimliliğinin artması şeklinde olacağı belirlenmiştir. Sonuç olarak, TRA1 Bölgesi'nde BE potansiyelinin varolduğu ve bu potansiyele uygun üretim tesislerinin kurulmasının YEK'e olumlu katkıda bulunacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the place and importance of the Biomass Energy (BE) as one of the renewable energy sources in the Local Economic Development (LED) processes is studied. In literature, major theoretical and practical studies related to this topic reveal that BE has positive effect on LED. The purpose of this study is to research the BE potential and its economic impacts in TRA1 Region for 2013. For this purpose, a field survey has been carried out using 952 survey forms consisting of 32 questions, and the data obtained as a result of the field survey has been subjected to statistical and econometric analyses. According to the results obtained from the survey, both animal-and plant-derived total economic BE potential of TRA1 Region is 4,778 TEP. 56 % of BE can be generated in Erzurum, 27,2 % in Erzincan, and 16,8 % in Bayburt. In addition, the most important three impacts of installation of a BE power plant within TRA1 Region on the local economy are found to include additional revenue growth, employment increase and increase in soil fertility. Consequently, it has been found out that TRA1 Region has a potential for BE, and that installation of power plants suitable for that potential will positively contribute to LED.