Tedarikçi kriterlerinin ve tedarikçinin seçiminde bütünleşik Bulanık TOPSIS- Bulanık VZA yaklaşımı
An integrated Fuzzy TOPSIS-Fuzzy DEA approach for supplier criteria and supplier selection
- Tez No: 357479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMRAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Seçimi, Tedarikçi, Supplier selection, Supplier selection criteria, Multi-Criteria Decision Making, Fuzzy TOPSIS, Fuzzy DEA
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüzün rekabetçi ekonomi koşullarında, işletmeler varlıklarını sürdürebilmek için yeni çözüm yolları aramaktadırlar. Tedarikçi seçimi konusu ise firmaların karşılaştığı temel sorunlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, çok sayıda tedarikçi seçim kriterini, firmalar ve kişilere göre değişebilen sözel ifadelerle değerlendirerek tedarikçi seçiminin nasıl yapıldığını belirlemektir. Verilerin kesin olmadığı durumlarda, sözel ifadeler bulanık mantık yardımıyla ifade edilebilmektedir. Çalışmada ilk olarak tedarikçi seçimi kriterleri sıralanmış ve firma için daha önemli olanları tespit etmek amacıyla çok kriterli karar verme tekniklerinden Bulanık TOPSIS yöntemi farklı bir bakış açısıyla kullanılmıştır. Daha sonra firmanın tedarikçi seçimi probleminin çözümü için, Bulanık TOPSIS yöntemine göre sıralanan kriterler baz alınarak, Bulanık VZA modelleri kurulmuştur. Tedarikçilerin performansını ölçmek amacıyla kurulan bu modeller Excel Solver'da çözülerek değerlendirilmiştir. Böylece tedarikçi kriterlerinin ve tedarikçilerin seçimi için yeni bir entegre yaklaşım sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's competitive economic conditions, firms tend to seek new solutions to sustain their existence. Supplier selection problem is adopted as one of the most crucial issues that the firms frequently encounter. The main objective of this thesis is to determine how a variety of supplier selection criteria are established by verbal expressions that can change with respect to both firms and individuals. When the relevant data are uncertain, these verbal expressions can be defined by fuzzy logic. In this study, supplier selection criteria were pre-emptively ranked and a fuzzy TOPSIS method was performed within a different perspective to determine the most important criteria for the corresponding firm. Subsequently, fuzzy DEA models were fitted based on the relevant criteria and these models were solved using Excel Solver to measure suppliers' performance. In this manner, a newly developed integrated approach of supplier criteria and supplier selection was proposed