Petrol fiyatları ve hisse senedi getirileri arasındaki oynaklık geçişkenliğin incelenmesi ve portföy yönetimine yansımaları
Volatility spillovers between oil prices and stock sector returns: Implications for portfolio management
  1. Tez No: 357478
  2. Yazar: ALI SATTARY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M SİNAN TEMURLENK.
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Oynaklık geçişkenliği, Petrol fiyatları, BIST, Çeşitlendirme ve riskten korunma etkinliği, MGARCH modelleri, Volatility spillover, Oil prices, BIST, Diversification and hedging efficiency to avoid risk, MGARCH models
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tezin amacı, Brent ham petrol fiyat getirileri ile BIST 100 endeksi ile beraber BIST ana ve alt sektörleri arasında oynaklık geçişkenliğini incelemektir. Bu amaçla çok değişkenli GARCH modelleri kapsamında, VAR-GARCH, CCC-GARCH, DCC-GARCH ve köşegen BEKK-GARCH modellerinin istatistiksel ve spesifik özellikleri teorik olarak açıklanmış ve her dört modele göre tahmin sonuçları elde edilmiştir. Çalışmada 2 Ocak 2002-31 Aralık 2012 dönemini kapsayan günlük veriler kullanılmış ve yapılan analizler sonucunda petrol fiyatları ile BIST sektörleri arasında genel olarak zayıf da olsa oynaklık geçişkenliğine dair kanıtlar bulunmuştur. Çalışmanın diğer bir amacı da, yatırımcılara etkin yatırım stratejileri geliştirmeleri için, petrol ve BIST hisse senedi sektörlerinden oluşan optimal portföy tasarımlarını gerçekleştirmektir. Bu bağlamda; kullanılan dört farklı GARCH tipi modelden elde edilen sonuçlara göre, optimal ağırlıklar, optimal korunma oranları ve korunma etkinlik oranları hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda en iyi portföy oluşturma konusunda literatüre uygun bir şekilde, BEKK-GARCH ve VAR-GARCH modellerinin diğer modellere göre daha iyi performans sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to investigate the volatility spillovers between Brent crude oil price returns and BIST 100 index and its main and sub-sectors. For this purpose, statistical and specific characteristics of VAR-GARCH, CCC-GARCH, DCC-GARCH and diagonal BEKK-GARCH models are described within the scope of GARH models and the relevant estimation results of each four models were obtained. This study utilized the daily data between the periods of January 2, 2002 and December 31, 2012 and the analysis results demonstrated weak volatility spillover existence between oil and BIST sectors. Another objective of the present study is to establish optimal portfolio design involving oil and BIST stock sectors for the corresponding investors to provide effective investment strategies. In this context, optimal weights, optimal hedging ratios and hedging efficiency ratios were calculated with respect to four different types of GARCH models. In parallel with the existing literature, the estimation results revealed that BEKK-GARCH and VAR-GARCH models provided better performance than the other models in terms of obtaining the best portfolio.