Amasya efsane, menkabe ve memoratları (Derleme, İnceleme, Metin)
Amasya legend, menkabe and memorates (Compi̇lation- Analysis Text)
- Tez No: 357495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN ATNUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Amasya, efsane, motif, halk anlatısı, memorat, inanç, Amasya, legend, motif, folk narrative, memorate, belief
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 732
Özet
Amasya efsaneleri üzerine hazırlanan bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Amasya ve halkbilimi içerisindeki yeri, efsane, menkabe ve memorat türü değerlendirilmiştir. Birinci bölümde efsane, menkabe ve memoratların özetleri verilmiş, genel değerlendirmeleri yapılmış ve anlatıma etki eden unsurlar karşılaştırılmıştır. Amasya bölgesinde yapılan derleme çalışması sonucu elde edilen 323 metnin, Stith Thompson'un“Motif Index of Folk Literarure”adlı altı ciltlik eseri esas alınarak motifleri çıkarılmıştır. Efsanelerin Motif Index'e göre grafikleri çıkarılmış ve yorumlanmıştır. İkinci bölümde derleme çalışması sonucu elde edilen 323 metin numara sırasıyla konularına göre sınıflandırılmıştır. Sonuç bölümünde çalışmamızda ulaştığımız sonuçlar üzerinde durulmuştur. Maddi izi bulunan efsanelerin fotoğrafları çalışmanın sonunda verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consist of an introduction and two sections that prepared on Amasya legends. In the introduction, Amasya and its position in folklore, as a type of legend, hagiography and memorate are evaluated. In the first section, Episode of legend, menkabe and memorate are given, general assesments are made and factors of affecting to expression are compared. Motifs of 323 texts that obtained from result of compilation of Amasya region based six volume work of Stith Thompson's“Motif Index of Folk Literature”is subtracted. The graphics of legends are subtracted and commented according to Motif Index. In the second section, 323 texts that obtained from compilation of result is classifyed according to topics by number sequence. In the conclusion, the result of our study is worked on. The fotographes of legends that located tangible trail are given at the end of study.