Zebercet Coşkun'un hayatı-sanatı ve eserleri
Zebercet Coşkun's life-art and works
- Tez No: 801375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN FATİH KUŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zebercet Coşkun, roman, masal, Zebercet Coşkun, novel, tale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Yazın hayatına 1966'da adım atmış olan Zebercet Coşkun, edebiyat sahasında romandan masala, araştırmadan hikâyeye dek pek çok türde kalem oynatmasına karşın asıl şöhretini Milliyet Roman Yarışması'nda ödüle layık görülmüş olan“Haçin”adlı eserine borçludur. Çalkantılı yıllarda Adana'nın Saimbeyli ilçesinde devlet otoritesinin kaybolduğu, Fransız ve Ermenilerin kaşıyarak bir yaraya dönüştürdüğü etnik kimlik merkezli duyarlılığın, yıllarca beraber yaşayan insanları nasıl bir açmaza sürüklediğinin hikâyesi olan bu roman, yazarın adeta ustalık eseridir. Çalışmamız, bugün aktüelliğini yitirmiş olan yazarın yalnızca tarihe düşülmüş bir not özelliği gösteren belgesel nitelikli eseri değil, tüm külliyatı esas alınarak hazırlanmıştır. Araştırmamız giriş, sonuç ve kaynakça dışında iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde roman kavramı, Türk romanının gelişimi ve Zebercet Coşkun'un eserlerinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde yazarın hususi hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; yazarın romanları hakkında genel bilgi, yapı başlığı altında özet, olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân, bakış açısı ve anlatıcı gibi yapısal unsurlar tahlil edilmiştir. Bunun yanı sıra romanlardaki bireysel ve sosyal temalar incelenmiş; arkadaşlık, vatanseverlik, savaş, sömürü, soykırım, tehcir, din gibi kavramlara alt başlıklar altında yer verilmiştir. Bölümün devamında yazarın külliyatının önemli bir noktasını oluşturan masalları; zihniyet, olay örgüsü ve tema bütünlüğü noktasında ele alınmıştır. Son olarak yazarın süreli yayınlardaki mitoloji, efsane ve şehrin kültürel tarihi çerçevesindeki serbest yazıları ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen bulgulara yer verilerek genel bir değerlendirme yapılmış ve Zebercet Coşkun'un Türk edebiyatında neye tekabül ettiği konusu da titizlikle irdelenmeye çalışılmıştır. Kaynakça bölümü; İncelenen Eserler, Faydalanılan Eserler ve Tezler alt başlıkları altında künyeleriyle beraber verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Zebercet Coşkun, who started her literary life in 1966, owes her real fame to her work“Haçin”, which was deemed worthy of an award in the Milliyet Novel Contest, although she wrote in many genres in the field of literature, from novel to fairy tale, from research to story. This novel, which is the story of how the ethnic identity-centered sensitivity, which the state authority was lost in the Saimbeyli district of Adana during the turbulent years and the French and Armenians scratched and turned into a wound, dragged the people who lived together for years into a dead end, is the author's masterpiece. Our study has been prepared on the basis of the entire corpus of the author, which has lost its actuality today, not only the documentary work that shows the feature of a note that has been written down in history. Our research consists of two parts apart from introduction, conclusion and bibliography. In the introduction, the concept of the novel, the development of the Turkish novel and the works of Zebercet Coşkun are mentioned. In the first chapter, information is given about the author's personal life, literary personality and works. In the second part; General information about the novels of the author, under the title of structure, structural elements such as summary, plot, characters, time, place, point of view and narrator were analyzed. In addition, individual and social themes in the novels were examined; Concepts such as friendship, patriotism, war, exploitation, genocide, deportation and religion are included under sub-headings. In the continuation of the chapter, the tales of the author, which constitute an important point of his corpus; mentality, plot and theme integrity. Finally, the free writings of the author within the framework of mythology, legend and cultural history of the city in periodicals were evaluated separately. Finally, the free writings of the author within the framework of mythology, legend and cultural history of the city in periodicals were evaluated separately. References section; Examined Works, Benefited Works and Theses are given under the sub-titles with their tags.