Yöntem olarak yaratıcı drama kullanımının ilkokul 4. sınıf sosyal bilgiler öğretim programındaki değerlere etkisi
The effect of using creative drama as a method on the values of 4th grade social studies curriculum of primary school
  1. Tez No: 357540
  2. Yazar: EBRU ERDEM ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Yaratıcı Drama, Değer Öğretimi, Hoşgörü, Duygu ve Düşüncelere Saygı, Social studies, creative drama, teaching values, tolerance, respect for beliefs and ideas
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırmamız, yaratıcı dramanın yöntem olarak kullanılmasının, ilkokul dördüncü sınıf sosyal bilgiler öğretim programındaki değerlere etkisini belirlemeye yöneliktir. Yaratıcı drama yöntemi kullanılarak sosyal bilgiler 4. Sınıf programında yer alan“hoşgörü”,“duygu ve düşüncelere saygı”değerlerinin öğretimi gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmış olup, deneysel çalışmayla elde edilen bilgiler nitel verilerle desteklenmiştir. Araştırmada biri deney, diğeri kontrol grubu olmak üzere yansız atama yöntemiyle oluşturulmuş iki grup bulunmaktadır. Her iki gruba deney öncesi ve deney sonrası“hoşgörü eğilim ölçeği”uygulanmıştır. Çalışmalarda, araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman görüşü alınan, 4 haftalık yaratıcı drama programı uygulanmıştır. Çalışma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Muş İli, Malazgirt İlçe'sinde bulunan Kutulmuşoğlu İlkokulunda okuyan 22 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın veri toplama sürecinde yapılan odak grup görüşmeleri video kamera ile kayıt altına alınmıştır. Bunun yanı sıra öğrencilerin her ders sonrasında yazdığı günlükler incelenmiştir. Hoşgörü eğilim ölçeğinden elde edilen veriler istatiksel paket programı ile analiz edilmiştir. Deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin uygulama öncesi eğilimleri arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Bu sebeple, kontrol ve deney grubundaki öğrencilerin eğilimlerinin birbirine yakın seviyede olduğu görülmektedir. Uygulama sonrasında ise yaratıcı drama ağırlıklı yürütülen etkinliklerin öğrencilerin eğilimlerini artırmada geleneksel öğretim yöntemlerine göre daha etkili olduğu görülmüştür. Yaratıcı drama etkinliklerine katılan öğrencilerin hoşgörü ile duygu ve düşüncelere saygı değerlerini ve bu değerlerle ilgili davranışları öğrendikleri belirlenmiştir. Yaratıcı drama yönteminin değer öğretiminde başarılı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to find out the effects of the use of creative drama technique on the teaching of social values to the 4th graders. In the study the values of“tolerance”and“respect for beliefs and ideas”were targeted to be taught by applying creative drama method. Pre-test and post tests were conducted using a liker scale on treatment and control groups. The treatment was given for 4 weeks using a creative drama program that has been created by the researcher based on the feedback of other researchers. The study was done in in a Turkish primary school-Kutulmuşoğlu İlkokulu in Malazgirt province of city of Muş (n: 22) the focus group was recorded while taking the treatment and they were asked to write journals at the end of each lesson periods. The data were analyzed using statistical computer programs. Pre-test results of the treatment and control groups showed that students' attitudes were similar at the beginning of the treatment. However, analysis of the post test results showed a significant difference between the scores of the groups after the treatment completed. Students in the treatment group were successful in learning how to be tolerant and respect for opposing ideas and beliefs. The results also provided evidence for the effects of the creative drama technique in teaching social values as opposed to the traditional teaching methods.