Aşkın doğa olayı, afetler, doğal ve yapay çevre sorunları kavramlarını içeren görsel ders materyali geliştirme çalışması
The study of developing visual course materials containing natural events, disasters, natural and artificial environmental problems
- Tez No: 357578
- Danışmanlar: PROF. DR. NASİP DEMİRKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Aşkın Doğa Olayı, Afet, Environmetal problems, Natural Events, Disasters
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çevre kavramları ile ilgili web sitesi, kütüphane, aktüel ders notları, makaleler ve belgesel filmlerden gerekli envanter toplanarak görsel bir eğitim materyali hazırlanmıştır. Toplanan tüm veriler, (21 web sitesi, 25 makale, 90 adet belgesel film) bilimsel yöntemler ve materyal geliştirme kriterlerine göre değerlendirilmiştir. 578 görsel, işitsel ile 134 tane görsel ve tanımsal toplam 712 kavram hazırlanmıştır. Tüm kavramlar internet entegreli olarak DVD?de toplanmıştır. http://www.biyolojiegitim.yyu.edu.tr/kf/tb/tb.html. Araştırmanın benzer çalışmalara yardımcı olabilmesi için kullanılan sanal araçlar, izlenen yollar, yöntemler ve yapılan işlemin her aşaması yöntem kısmında anlatılmıştır. Araştırmanın kazanımları, eğitime katkısı ve elde edilen yargılar, sonuç ve öneriler kısmında sunulmuştur. Hazırlanan kavramlar; aşkın doğa olayları, afetler, çevre sorunları kavramları olarak sınıflandırılmış ve bu başlıklar altında yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The visual insruction material has been developed by collecting inventory materials from which web sites related to environment concepts, libraries, course texts, articles and documentary films. All data collected has been evaluated (21 web sites, 25 articles, 90 documentary films) according to scientific methods and criteria for materials development. 578 visuals, 134 visuals with auditory have been developed. In total, 712 concepts have been created. All concepts have been collected on DVD with the Internet linked. http://www.biyolojiegitim.yyu.edu.tr/kf/tb/tb.html Virtual instruments used, tracked trails, each stage of the process and methods have been described in method section to be helpful for similar studies. Research achievements, its contribution to education and deductions have been presented in the part of conclusions and recommendations. Prepared concepts have been classified as natural events, disasters and environmetal problems and interpreted under these titles.