An investigation of the gastrointestinal tract of Helix
Helix'in sindirim sistemi üzerinde yapılan bir çalışma
- Tez No: 35759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BAYRAKTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyoloji, Science and Technology, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mollusklar, Helix, sindirim sistemi kanalı, epitel hücreleri, sinir-organ ilişkisi
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, Helix (Mollusca) sindirim sisteminin; yemek borusu, kursak, mide ve bağu-sağın histolojik yapısı ışık ve elektron mikroskobu ile incelenmiştir. Epitel hücreleri ve basal laminada bulunan histolojik yapılar Masson's Trichronıe, Haematoxylin-Eosin, Paraldehyde-Fuchsiıı, Giemsa ve Alcian BIue/Alcian Yellow gibi boyama metodlanyla çalışıldı. Epitel tabakanın prizmatik epitel hücreleri ve rejeneratif hücreler olarak adlandırılan hücre çeşitlerinden oluştuğu gözlendi. Lumen yüzeyine bakan mikrovilusler ihtiva eden prizmatik hücreler Alcian Blue/ Alcian Yellow boyasıyla mavi ve yeşil renkli boyandılar. Elektron mikroskopu çalışmalanda bu hücrelerin farklı tip olduğunu destekledi. Bu hücrelerin bazılarının cytoplasmalaıı sindirim enzimi granullerini ihtiva ettiği gözlendi. Nidi olarak adlandırılan rejenerative hücreler epitel tabakanın tabanında bulunurlar. Sindirim systeminin duvaruun her taralında rastlanan ilginç yapıcıklar extraepithelial endokrin benzeri hücreler olarak önerildi. Helix' de bu hücrelerin varlığı daha önce rapor edilmemiştir. Hücrelerin morfolojileri, büyüklükleri, boyalara karşı verdiği reaksionlar ve lamina propriadaki pozisyonu ve yerleşimi onların endokrin karakterde olduğunu vıöneriyorsada, bu özelliğin gelecek çalışmalarda electron mikroskobu ile desteklenmesi gerekmektedir. Lamina propria içine sinir uzantıları ve axon uçları ultrastrukturel olarak çalışıldi. Axon uçları çeşitli büyüklükte, tipte ve electron yoğunlukta olan çok sayıda gratnıller ihtiva etmektedir. Sindirim sistemi kanalının duvarında sinir ve axon uzantılarına ilave olarak, düz kas hücreleri, kollajen lifleri, glia hücreleri ve onların uzamdan electron mikroskobu ile tesbit edildi..
Özet (Çeviri)
In this work, the regions of the digestive system, the esophagus, crop, stomach and intestine of Helix (Mollusca) were examined by using light and electron microscopes. Epithelial cells and structure in the basal lamina were studied by several staining techniques: Masson's Trichrome, Haematoxylin-Eosin, Paraldehyde-Fuchsin, Giemsa and Alcian blue/Alcian yellow. It was observed that the epithelium is established by cell types, which are called columnar epithelial cells and regenerative cells. The columnar cells with many microvilli facing to the luminal surface were stained blue and green coloures with Alcian Blue and Alcian Yellow. Further electron microscopy studies also supported that these cells show different cytology. It was observed that some of the cytoplasm of these cells were full of zymogen granules. Regenerative cell groups called nidi are situated at the basal region of the epithelium. Interesting structures which were found throughout the wall of the digestive system was proposed as extraepithehal endocrine-üke cells. These cells have not been reported previously in Helix. Although their morphology, size, reaction to stains, IVposition, and localization in the lamina propria suggest their endocrine character, this needs to be confirmed further by electron microscopy in the future studies. Nerve fibers and axon terminals penetrating into the lamina propria have been studied ultrastructurally. They contain numerous granules, varing in size, type and electron density. In addition to nerve fibers, smooth muscle cells, collagen fibers, glial cells and their processes were alos detected in the wall of the digestive tract under electron microscope. Kewords: Molluscs, Helix, gastrointestinal tract, epithelial cells, endocrine ceils, innervation.