Integration of computer programs for power transmission elements
- Tez No: 3577
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: bilgisayar yardımıyla tasarım, güç iletimi, mil tasarımı, dişli tasarımı, fren ve kavrama tasarımı, kaymalı yatak tasarımı, rulmanlı yatak seçimi. -vı, computer-aided design, power transmission, shaft design, gear design, brake and clutch design, journal bearing design, antifriction bearing selection. -IV
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
ÖZET GÜÇ İLETİM ELEMANLARI İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMLARININ BİRLEŞTİRİLMESİ KAYNAKÖZ, Muharrem Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Bilgin KAFTANO?LU Nisan 1988, 219 sayfa Bu çalışmada, güç iletim elemanları tasarımı için uzman bir bilgisayar program sistemi daha önce hazırlanmış olan bilgisayar programları birleştirilerek geliştirilmiştir* Bu bilgisayar program sistemi mil tasarımı, fren ve kavrama tasarımı, düz ve helisel dişli tasarımı, kaymalı yatak tasarımı ve rulmanlı yatak seçimi yapmakta dır. Bu çalışmada kullanılan bilgisayar programları değişik beş tez çalışmasından alınmıştır [ 1-5 ]. Bu orijinal bilgisayar programları Fortran ve Basic dilleri kullanılarak değişik bilgisayar sistemlerinde hazırlanmışlardır. Uzman bir bilgisayar program sistemi geliştirilmesi için, bütün bu bilgisayar programları Fortran-77 dili kullanılarak IBM-AT uyumlu kişisel bilgisayarına aktarılmıştır. Mil tasarımı bilgisayar programında, her çeşit mil, örneğin delik veya dolu, kademeli veya düz kesit alanlı, yuvarlak veya yuvarlak olmayan miller tasarlanabilmektedirler. Tasarımın amacı, sehimi kabul edilebilir maksimum değeri geçmeyen en hafif mili tasarlamaktır. Fren ve kavrama tasarımı bilgisayar programında, incelenen fren tipleri, içten pabuçlu tambur fren, konik fren ve disk frendir. -v-Bu programda, herhangi bir parametre, örneğin tambur veya disk çapı, temas açısx ve balata genişliği hesaplanabilmek t e ve bir parametre ya da parametre grubunun başka bir parametreye göre değişimi de incelenebilmektedir. Düz ve helis. dişli tasarımında 218.01 numaralı A?MA standardı kullanılmaktadır. Bu bilgisayar programında, yaklaşık bir ön tasarım yapılarak, A?MA yüzey yorulma direnci ve eğilme mukavemeti denklem- leriyle kontrol edilmektedir. Eğer, ön tasarım yeterli bulunmazsa modül, dış sayısı veya malzeme tatmin edici bir tasarım elde edilinceye kadar değiştirilmektedir. Kaymalı yatak tasarımı bilgisayar programında, bilgisayar yardımıyla tasarım teknikleri kullanarak kaymalı yatakların tasarımını yapmakta ve tasarım ve işletim değişkenlerinin en uygun değerleri bulunmaktadır. Son bilgisayar programı, çeşitli tip rulmanlı yatakların seçimini, çalışma şartları ve rulman üzerine etkiyen kuvvetleri gözönüne alarak yapmaktadır. Oluşturulan bilgi bankasında en çok kullanılan rulmanlı yataklar, yatak yuvaları, yağlar ve greslerle ilgili bilgiler bulunmaktadır. Bilgi bankasının yenilenmesi her zaman mümkündür. Bu da kullanıcıya değişik imalatçıların yataklarını kullanabilme imkanı vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATION OF COMPUTER PROGRAMS FOR POWER TRANSMISSION ELEMENTS KAYNAKOZ, Muharrem M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Bilgin KAFTANO?LU April 1988, 219 pages In this study, an expert computer program system to design power transmission elements is developed by integrating previously developed computer programs. This computer program system includes power shaft design, brake and clutch design, spur and helical gear design, journal bearing design and antifriction bearing selection. The computer programs which are used in this study are taken from five different theses [ 1-5]. These original computer programs were prepared for different computer systems by using Fortran and Basic languages. All these computer programs are integrated to develop an expert computer program system on an IBM-AT compatible personal computer by using Fortran-77 language. In the power shaft design computer program, any type of shaft, such as hollow or solid, stepped or uniform cross section, circular or non-circular shafts, can be designed. The design goal is to design a shaft of minimum weight subjected to various design constaints, such as maximum allowed deflection. In the brake and clutch design computer program, rim type brakes with internally expanding shoes, cone brakes and disc brakes are -iii-considered. In this program any single parameter, such as drum or disc diameter, contact angle or facewidth can be calculated and the variation of a parameter or a group of parameters with another parameter can also be seen. The AGMA standard 218.01 is used to design spur and helical gears. In this computer program, a preliminary design is made which is the checked by AGMA rating equations for pitting resistance and bending strength. If the preliminary design is found to be unsatisfactory then either the module or the number of teeth or the material can be changed until a satisfactory design is obtained. In the journal bearing design computer program, journal bearings are designed by using computer-aided design techniques and the optimum values of design and performance variables to meet some design criteria are found. The last computer program is used to select different types of antifriction bearings by considering operational conditions and loads acting on bearings. The developed compound data bank consists of information on most commonly used bearings, bearing housings, oils and greases. It is always possible to update the data bank. This enables to user to work with the bearings of different manufactures.