Computer aided mechanical power transmission system design
Bilgisayar yardımı ile mekanik güç iletimi elemanları tasarımı
  1. Tez No: 23335
  2. Yazar: NURİ ÇARKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: computer-aided design, mechanical power transmission, shaft design, gear design, brake and clutch design, journal bearing design, antifriction bearing selection
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
öz BİLGİSAYAR YARDIMI İLE MEKANİK GÜÇ İLETİMİ ELEMANLARI TASARIMI ÇARKOĞLU, Nuri Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Bilgin KAFTANOĞLU Ocak 1992, 183 sayfa Bu çalışmada, mekanik güç iletim elemanlarının sistem tasannu için, bir bilgisayar programı geHştirilmiştir. Bu bilgisayar program sistemi mil tasarımı, fren ve kavrama tasarımı, düz ve helisel dişli tasarımı, kaymalı yatak tasarımı, rulmanlı yatak seçimi ve mil üzerine monte edilmiş değişik makina elemanlarının tasarımını yapmaktadır. Bu çalışmada kullanılan bilgisayar programlan, değişik beş tez çalışmasından alınmıştır. Bu orijinal bilgisayar programlan, Fortran ve Basic dilleri kullanılarak değişik bilgisayar sistemlerinde hazırlanmışlardır. Daha sonraki bir çalışmada, bütün bu bilgisayar programlan, Fortran-77 dili kullanılarak, IBM uyumlu kişisel bilgisayara aktarılmıştır. Bu çalışmada ise, programlar HP-Apollo iş istasyonlanndaki Domain İşletim Sisteminde çalışabilecek ve mil üzerine monte edilmiş değişik makina elemanlan sistemlerinin tasarlanabileceği bir sistem halinde değiştirilmiştir. Tasarlanan her makina elemanına ve sistemine ait teknik resim ve grafikler, değişik formatlarda dosyalar olarak alınıp teknik çizici ve lazer yazıcılardan çıktı olarak alınabilir veya teknik resim programlanna aktanlabihnir. Sistem tasanmı yaklaşımı programa eklenirken eski çalışmalann programlan da aslına uygun olarak tutulmuş, böylece kullanıcıya makina elemanlarının ayn ayn tasarımı imkanı da verilmiştir. Özellikle mil tasanmı programı üzerinde yapılan değişiklikler sayesinde kullanıcıların çok daha az bir ön hazırlıkla programı kullanabilmeleri ve daha güvenli sonuçlar almalan da sağlanmıştır. Anahtar kelimeler bilgisayar yardımıylarfasanm, güç ilötimi, mil tasanmı, dişli tasarımı, fren ve kavrama tasanmı, kaymalı yatak tasanmı, rulmanlı yatak seçimi. Bilim Dalı Sayısal Kodu : 625.02.07 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED MECHANICAL POWER TRANSMISSION SYSTEM DESIGN ÇARKOĞLU, Nuri M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Bilgin KAFTANOGLU January 1992, 183 pages In this study, a computer program to design mechanical power transmission systems. The computer program includes the integrated design of power shafts, brake and clutches, spur and helical gears, journal bearings, antifriction bearings. In a system design, a collection of machine elements connected to the shaft can be designed. The computer programs which are used in this study, are taken from five different theses. These original computer programs were prepared for different computer systems by using Fortran and Basic languages. In another study, all these computer programs were modified to develop a computer program system on an IBM compatible personal computer by using Fortran-77 language. In this study, however, these programs are modified to work on the HP- Apollo workstations under the Domain Operating System, as an integrated system, in which different combinations of machine elements connected to the shaft, can be designed as a system. The technical drawings and diagrams of each designed element and the system, are given out in different formats, for hardcopy output and to provide integration with technical drawing programs. While implementing a system design approach, the programs of the previous work were also preserved, in order to allow the user to design machine elements separately as well as a system design. By the modifications made on especially the shaft design program, the user can obtain better results with much less preparation time to use the program.