Interval estimation for the means of simulation output processes
Benzetim çıktı analizinde ortalama için güven ağırlığı kestirimi
  1. Tez No: 35770
  2. Yazar: GAMZE SÜRAL (TOKOL)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Benzetim Çıktı Analizi, Ağırlıklı Grup Ortalamaları Yöntemleri, Standartlaştırılmış Zaman Dizileri, Simulation Output Analysis, Weighted Batch Means Method, Standardized Time Series
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
öz BENZETİM ÇIKTI ANALİZİNDE ORTALAMA İÇİN GÜVEN ARALIĞI KESTİRİMİ SURAL (TOKOL), Gamze Doktora Tezi, Yöneylem Araştırması Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Murat KÖKSALAN Şubat, 1994, 173 sayfa. Benzetim (simulasyon) çıktı analizinde, bir stokastik sürecin (sistemin) parametrelerinin tahminiyle ilgili iki temel nokta vardır. Bunlar; i) parametrenin kendisinin kestirimi, ii) geçerli bir güven aralığı kurabilmek için parametrenin varyansmm kestirimidir. Benzetim modeliyle elde edilen çıktı korrelasyon içerdiğinden, süreç ortalaması için bir güven aralığı kurulmasında klasik istatistiksel yöntemleri uygulamak geçerli olmayabilir. Bu çalışmada iki farklı yaklaşım geliştirilmiştir. Birinci yaklaşım az sayıda örnek içeren durumu ele alır. Geliştirdiğimiz bu yöntem ağırlıklı grup ortalamaları yöntemleri kategorisine girer. Lp-Norm kestirimi olarak adlandırdığımız ikinci yöntem daha çok sayıda örnek içeren kümeler için geliştirilmiştir. Bu yöntem standartlaştınlmış zaman dizileri kategorisinde yer alır. Her iki yaklaşım, farklı örnek büyüklükleri üzerinde kapsamlı olarak ampirik çalışmalarla denenmiştir. Bu yöntemlerin asimtotik özellikleri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERVAL ESTIMATION FOR THE MEANS OF SIMULATION OUTPUT PROCESSES SURAL (TOKOL), Gamze Ph.D. in Operational Research Supervisor: Prof.Dr. Murat KÖKSALAN February, 1994, 173 pages In the simulation output analysis, there are two major issues related to the estimation of the parameters of a stochastic process (system): i) estimation of the parameter itself, and ii) estimation of its variance in order to construct a valid confidence interval. Since simulation outputs are usually correlated, classical statistical analysis to construct a confidence interval for the mean of the process is not directly applicable. This research addresses the construction of a valid, accurate, and precise confidence interval for the mean of a process obtained as the output of a simulation model. In this dissertation two different types of approaches have been developed. The first type exploits the case of very small sample sizes. The developed methods fall into the category of weighted batch means method. The second type of approach, Lp-norm estimators, is developed for larger sample sizes and is in the category of standardized time series. Extensive experiments are mconducted to demonstrate the performances of the approaches empirically. Asymptotical properties of the approaches are also studied.