Novel methods for synthesis of diplexers with adjustable grossover attenuation
Kesişim kaybı ayarlanabilen dipleksır bireşimi için yeni yöntemler
- Tez No: 35771
 - Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YILDIRIM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: dipleksır, tek taraftan sonlandınlmış süzgeç, kesişim sıklığı, kesişim alanı, singly terminated filter, diplexer, crossover region, crossover frequency. Science
 - Yıl: 1994
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz KESİŞİM KAYBI AYARLANABİLEN DİPLEKSIR BİREŞİMİ İÇİN YENİ YÖNTEMLER APAYDIN, Özlem Yüksek Lisans Tezi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dal Tez yöneticisi : Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM Şubat, 1994, 114 Sayfa Tek taraftan sonlandınlmış alçak ve yüksek geçiren süzgeçlerden oluşan dipleksır tasarımı için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Bu tezde anlatılanlar iki ana kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, Orchard'ın dürül çözümleme yöntemi tek taraftan sonlandınlmış alçak geçiren süzgeçlerin bireşimini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir ve bu yöntemin eş salınındı ya da Butterworth tepkesi olan sonlu iletim sıfir olan ya da olmayan dağılmış ya da toplu parametreli süzgeçlerin tasarımında rahatlıkla kullanılabileceği görülmüştür. Bu yöntem klasik bireşim yöntemlerine göre hesaplama açısıdan daha basit bir seçenektir. Doğrusal olmayan denklemler sayısal ve dürül olarak Newton yöntemi ile çözülmüştür. Jakobi matrisinin hesaplanması çözümlemeli olarak yapılmış ve böylece hızlı yakınsama sağlanmıştır. Bu işlemler IBM uyumlu bilgisayarlar kullanılarak programlanmıştır.İkinci kısımda, gerçekleştirilen yazılım kullanılarak çeşitli dipleksırlar tasarlanmış ve bu tasarımda iki kapılıların kesişim sıklığındaki etkileşimi bulunarak, burada istenilen kaybı sağlamak için iki kapılı develerin tek başlarına sağlamaları gereken kayıp doğrudan hesaplanmıştır, durul yöntemlere gerek kalmamıştır. Pek çok örnek dipleksır tasarlanmış ve TOUCHSTONE kullanılarak fiziksel yerleşimin de göz önünde tutulduğu benzetimler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOVEL METHODS FOR SYNTHESIS OF DTPLEXERS WITH ADJUSTABLE CROSSOVER ATTENUATION APAYDIN, Özlem MS. in Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM February, 1994, 114 Pages A new method is developed to design diplexers formed by singly terminated low-pass high-pass filters. The material presented in this thesis consists of two main parts. In the first part, Orchard' s iterated analysis method is reformulated for the synthesis of singly terminated filters and it is demonstrated that this method can be used successfully for lumped and distributed filters with equiripple or maximally flat response, with or without transmission zeros. This method is a computationally simpler alternative to classical synthesis methods. The non-linear equations resulting from the formulation have been solved numerically and iteratively by employing Newton method. Jaeobian matrix evaluations have been carried out analytically hence the rapid convergence of Newton method is preserved. The formulation has been implemented as a software for IBM PC compatibles, and several examples have been carried out. mIn the second part of this work, the implemented software has been used to design diplexers with prescribed insertion loss at the crossover frequency and prescribed finite transmission zeros, composed of singly terminated low-pass and high-pass filters with either equiripple or maximally flat response in the pass band. Furthermore, the interaction of low-pass and high-pass sections at the crossover frequency has been evaluated, enabling exact solution for required insertion loss without any iteration unlike to the previous work [20]. Several diplexer examples operating in X-band has been carried out and simulated using TOUCHSTONE including physical layout. The results are in very good agreement between the theoretical design.