Bus priority system in public transportation the case study for Topkapı-Aksaray busway transit in İstanbul
Toplutaşımada otobüs öncelikli sistemler İstanbul Topkapı-Aksaray otobüs yolu örnek çalışması
  1. Tez No: 35773
  2. Yazar: KEVSER KANTAR-ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik Sıkışıklığı (Tıkanıklığı ), Ulaşım Ağı, Toplutaşım, Kamu Ulaşımı, Otobüs Öncelikli Sistemler, Otobüs yolu, Hat, Yolculuk, Zirve Saat, Kapasite, Ticari Hız, Frekans, Bekleme Süresi, Kar-Zarar, Traffic Congestion, Transportation Network, Public Transit-Transportation, bus Priority Systems, Busways, Route, Trip (journey), Peak-Hour, capacity, commercial speed, Frequency, Waiting Time, Cost- Benefit
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Öz TOPLUTAŞIMDA OTOBÜS ÖNCELİKLİ SİSTEMLER İSTANBUL TOPKAPI - AKSARAY OTOBÜS YOLU ÖRNEK ÇALIŞMASI KANTAR USTUNDAG, Kevser Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali TÜREL Şubat, 1994, 135 sayfa Günümüzde trafik sıkışıklığı, özellikle metropolitan alanlarda, önemli ölçüde artmaktadır. Hızla artan nüfus, işgücü, aktivitelerinin kent merkezlerinde yoğunlaşması özel araca olan talebi arttırmıştır. Metropolitan alanlarda araç sayısının artmasına rağmen yolların kapasitesi aynı kalmaktadır. Coğrafi engeller, finansal ve yolların yetersizlikleri trafik sıkışıklığının sebepleridir. Bunlarla beraber; yetersiz toplu taşım sistemi ve talebin karşılanamaması trafik sıkışıklığı problemini yaratmaktadır. Trafik sıkışıklığı problemini çözümlenebilmesi için uzun ve kısa dönemli trafik yönetimi önlemleri geliştirilmiştir. Otobüs öncelikli sistemler, trafik yönetimi önlemlerinin başında gelmektedir. Otobüslere karma trafikli yollarda öncelik verilmesi, hızlı, etkin ve ekonomik bir toplutaşımsistemi oluşturulması, kentiçi yolculuk modunun özel araçtan otobüse aktarılmasında önemli rol oynamıştır. Kısa dönemli çözümler, uzun dönemli pahalı yatırımlar için basamak teşkil etmiştir. Kısa dönemde uygulanan otobüs öncelikli sistemler, hızlı konforlu ve ekonomik yolcu taşımacılığı ile trafik tıkanıklığına bir çözüm getirmiştir. Bu çalışmada kentiçi toplutaşım sistemleri tanımlanarak tiplerine göre kategorize edilmiştir.Ekonomik ve verimli bir toplutaşım sistemi oluşturmak için toplutaşım modlan arasında teknolojik, ekonomik ve ekolojik açıdan genel bir karşılaştırma yapılmıştır. Özellikle metropoliten alanlarda toplutaşım ağını oluştururken uzun vadeli raylı sistem çözümlerinin yanısıra mevcut yolağının gereğince kullanılması gerektiği vurgulanarak otobüs öncelikli sistemlerin uygulama örnekleri aktarılmıştır. Bu çerçevede; kentiçi toplutaşım sistemleri, otobüs öncelikli sistemler üzerinde detaylandırılarak incelenmiş, İstanbul metropolünde bu amaçla 1990 yılında projelendirilen, yüksek kapasiteli otobüs yolu olan Millet Caddesi ele alınarak, yapım öncesi ve sonrası performansı değerlendirilmiştir. Proje kapsamında işletmenin sefer sayısında, katedilen kilometrede, taşınan yolcu sayısında ve gelirde artışın sağlanması hedeflenmiştir. İşletmeye açıldıktan sonra yapılan ekonomik değerlendirmeler otobüs-yolunda daha önceki değerlere göre artış sağlandığını göstermiştir. Hedeflenen kapasitenin üzerinde çalıştığı ve verimli olduğu saptanmıştır. Otobüs yolu uygulamasının tüm bu pozitif sonuçlarına rağmen, yönetimin depolarda bulunan hafif-raylı sistem vagonlarını kullanma kaygısından dolayı otobüs yolu güzergahında şimdi, tramvay işletilmektedir.Günümüzde, kent içi toplutaşım sorunlarının, raylı sistemlerin devreye girmesiyle sonuçlanacağı düşünülmektedir. Halbuki tolutaşım ağı bir bütündür, raylı sistemlerin güçlü bir otobüs ağı ile beslendiği taktirde verimli olduğu uygulamalarda görülmüştür. Raylı sistemler otobüsün alternatifi değil tamamlayıcısıdır. Ekonomik ve verimli bir toplutaşım sistemi oluşturmak için, toplutaşım modları arasındaki entegrasyonu sağlamak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUS PRIORITY SYSTEM IN PUBLIC TRANSPORTATION THE CASE STUDY FOR TOPKAPI-AKSARAY BUSWAY TRANSIT IN ISTANBUL. KANTAR ÖSTÜNDAĞ, Kevser M.S. in City Planning Supervisor : Prof. Dr. Ali TÖREL February, 1994, 135 pages. Today, traffic congestion, especially in metropolitan areas is becoming increasingly severe. Because of increasing population growth, structure of employment, concentration of activities in urban centers demand for private car has became more important. Although, the number of cars and trucks are increasing in metropolitan areas, the capacity of streets remains the. Geographical obstacles, scarcity of financial resources, limited number of roads, create traffic congestion. In addition, lack of public transportation facilities and excessive demand also affect traffic congestion. Short and long-term integrated traffic management measures have been taken to solve the of traffic congestion problem. Bus priority systems are considered as the main items of traffic management measurements. Public transportation has been improved just by giving priority to buses over other vehicles. Bus priority measurements provide mefficient and economic use of existing transit network. Short-term investments are the basis of long-term expensive investments. Bus priority measures have been taken to increase speed of buses, savings in passenger time and operating costs. Primary aims of the bus priority systems are to provide economic and efficient service to passengers and to reduce traffic congestion in urban areas. In this study, urban public transportation systems are categorized and defined. These systems are compared with respect to, their technological, economical and ecological aspects. Moreover, public transportation systems are discussed mainly focusing on bus priority systems. In 1990, Topkapi-Aksaray Millet Street Busway Project is arranged in order to achieve this goal in Istanbul metropolitan area. The performance of the case study busway investigated on the basis of surveys which are carried out before and the after implementation of the busways. The result of this research shows that busway transit can carry higher passenger volumes at an attractive commercial speed. Many positive results have been achived such as reduce passenger waiting time and operating cost, increase frequency of buses and passenger benefits. Moreover expected values are achieved and implemented effectively in the busway. Although, all these positive effects, of the busway, because of the excess amount of light-rail wagons stock, authorities decided to convert busway to the tram-way (streetcar). Nowadays, it is argued that, urban public transportation problems will be solved by only introducing rail systems. However; rail systems are efficient only when they are fed by bus system. Rail systems would not be considered as an alternatives to the bus systems, instead, they could be IVconsidered as a complementary to each other. It should be noted that, economic and efficient service of public transit directly depends on integration between transit modes.