Information technologies, theireffects and position of Türkiye towards these technologies and their effects
Enformasyon teknolojilerinin özellikleri etkileri ve Türkiye'deki durum
- Tez No: 35774
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Information technologies, teleeommunieation, computer, information age, structural changes and transformations, sectoral effects, spatial effects, Türkiye
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
1980li yılların başından bu yana, sürekli olarak dünyanın değişen sosyo- ekonomik yapısından, değişen ekonomik, sosyal, kültüret ilişkilerden bahsediliyor. Dünyadaki bu tür yapısal değişme ve dönüşümler son yıllarda tüm akademik çevrelerinde ilgilendiği bir konu haline geldi. Peki, nedir bu değişim ve dönüşümlere yol açan temel etmenler ? Birçok faktörün yanısıra, tüm bu değişim ve dönüşümler için gerekli olan.ateşleyici enformasyon teknolojilerinin varlığıdır, çünkü enformasyon teknolojilerinin etkileri, yeni bir çağı yani enformasyon çağını bile başlatacak kadar etkili ve kapsamlı görülmekte. Öte yandan, bu etküerin tam olarak teşhis edilmesindeâe büyük sıkmtüar mevcut. Öncelikle bu teknolojilerin varidi ve yarattığı dinamiklerin mazisi en fazla 15 yıl öncesine kadar gidiyor. Bunun yanında, kabul edilen bir başka gerçek ise bu teknolojilerin etkilerinin, değişik sosyo- ekonomik ve kültürel ortamlarda daha değişik yaşandığı. Bu çalışmanın amacı öncelikle, bu teknolojilerin özelliklerini ve şimdiye kadar tartışılan etkilerini birçok kaynaktan derlemek, daha sonrada bu özellikleri (altyapı, kullanım vs.) ve etkileri Türkiye açısından incelemektir-Bundan dolayı teg üç kışıma ayrıldı BWnci taamda teteolojilerta tanıtımı ve özellikleri yer aldı. İkinci kısımda enformasyon teknolojilerinin yarattığı değişim, dönüşümlerle beraber, bu teknolojilerin belli başlı etkilerini genel anlamda ve küresel düzeyde açıkladım. Daha sonra ikinci kısımda izlediğim yolu Türkiye'deki durumun incelenmesi konusundada uyguladım. Sonuçta Türkiye'nin bu teknolojilerin kullanımı, gelişmişliği ile ilgili olarak dünyadaki yerini saptamanın yanısıra» Türkiye'nin gelmekte olan enformasyon çağı karşısındaki potansiyelini, avantajlarını, dezavantajlarını ortaya koymaya çalıştım. Bu arada, dünya ve Türkiye'deki tüm enformasyon teknolojisi ile ilgili tarihsel gelişmelere ayrıca ek kısım olarak tezimde yer verdim. Anahtar Kelimeler : Enformasyon teknolojileri, telekomünikasyon, bilgisayar, enformasyon çağı, yapısal değişim ve dönüşümler, sektörel etki, mekansal etki, Türkiye
Özet (Çeviri)
Until 1980's, it has been talked much about changlng socio economic structures, changlng economic, social, cultural relations in the world. These type of changes and transformations become the popular subject in academic envlronments. Which basic factors cause ali these changes and transformations? With the help of other factors; existence of information technologies are the basic factor for existence of these changes, because eöects of iniormation technologies are accepted as so comprehensive and effective that, they have the potential to start up new information age. On the other hand there are various difflculties about detennining certain effects of these technologies. Because firstly, the historical background of these technologies go back to only 15 years ago. Another reality is that, effects of information technologies differ in different social, economic and cultural environments. The aim of this study is to explain characteristics and effects of these technologies depending on various studies and analysing these characteristics ili(infrastructure, usage) and effects in Türkiye. For this reason thesls divided Into 3 parts. in flrst part, general definition and characteristics of these technologies were given. in second parts, basic transformattons that caused by these technologies and effects of these technologies were considered in general. After, these effects in the case of Türkiye will be analysed. As a result, I tried to determine the position of Türkiye towards the dynamics of information technologies, Türkiye's advantages and disadvantages towards coming information age. Also I gave ali historical developments of information technologies in the world and Türkiye at appendices parts.