Depicting the other: Qizilbash image in the 16th century Ottoman historiography
Ötekini resmetmek: 16. yüzyıl Osmanlı tarihyazımında Kızılbaş algısı
  1. Tez No: 357744
  2. Yazar: YASİN ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET AKİF KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılbaş, Safevi, Türkmen, Osmanlı Tarihyazımı, Kronik, Selimnâme, Benlik, Öteki, İmaj, Kimlik İnşası, Qizilbash, Safavid, Turcoman, Ottoman historiography, Chronicle, Selimnâme, Self, Other, Image, Identity Construction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışma Osmanlı'nın 16. yüzyılın başında İran'da yeni bir güç olarak ortaya çıkan Safeviler ve onların Anadolu?daki Türkmen destekçileri hakkındaki algısının kökenlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada hem Safevileri, hem de Anadolulu Türkmenleri Kızılbaş olarak adlandırmak tercih edilmiştir. Osmanlı hanedanının gözündeki Kızılbaş imajı hakkında daha önceden yapılmış çalışmalar, genellikle fetvalar ve mühimme defterleri gibi arşiv kaynaklarını kullanmaktaydı. Aksine bu çalışma, 16. yüzyıl Osmanlı tarihçilerinin eserlerine, özellikle Selimnâme literatürüne bakmakta ve onların Kızılbaşlar hakkında oluşturulan dini ve siyasi söylemdeki rollerini incelemektedir. Bunu yaparken 1509?1514 yılları arasındaki olayların tarihçiler tarafından anlatımları esas alınmakta ve bu anlatımlar onların propagandacı doğaları göz önünde tutularak tartışılmaktadır. İleri sürülen noktalardan birisi, bu söylemlerin Kızılbaşlara karşı yapılmış ve yapılacak olan savaşların meşrulaştırılmasına yardım ettiğidir. Bu çalışma, öncelikle Türkmen göçebe aşiretlerin erken Osmanlı tarihi boyunca değişen pozisyonlarını incelemekte, daha sonraysa 16. yüzyıl Osmanlı tarihyazımından seçilen bir örneklemi kullanarak Osmanlı yazarlarının Kızılbaşları nasıl öteki olarak resmettiklerini ve bu ötekiliği nasıl kendi öz kimliklerini tanımlamada kullandıklarını göstermektedir. Yine bu çalışma, 16. yüzyılda yaratılan bu dini-politik söylemlerin Kızılbaşların dini ve sosyal statülerinin tanımlanmasına ve Osmanlı İmparatorluğu'nun daha Sünni-odaklı bir ideolojiyi benimsemesine sebep olduğunu öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the early roots of the Ottoman perception of Qizilbash, both the Safavids, rising as a new power in Iran at the turn of the 16th century, and their Turcoman collaborators in Anatolia. The previous literature showing the image of the Qizilbash in the eyes of Ottoman dynasty employed mostly archival sources, such as fatwa collections and mühimme registers. In contrast, by focusing on the historiographical narrations of the years of 1509?1514, the present study looks at the literary works of 16th century chroniclers, particularly Selimnâme literature, and their role in building the Ottoman religio-political discourse on the Qizilbash with an attempt at showing their propagandist (or Selimist) nature. The present study argues that this discourse helped the dynasty to justify the act of war against them. After giving a brief background of the early Ottoman history with an emphasis on the shifting position of nomadic-tribal Turcomans, the study probes how a chosen sample of Ottoman histories from the 16th century depicted the Qizilbash image and how they identified the“self”through depiction of the“other.”This thesis argues that religio-political discourses created in the 16th century led the Ottoman state to espouse a more Sunni-minded imperial ideology, and to identify the social and religious status of the Qizilbash.