Danubian border in the second half of the 16th century: Revolution and transformation, tradition and continuation on the eve of a new era
16. yüzyılın ikinci yarısında Tuna sınırı: Yeni bir dönemin arifesinde değişim ve dönüşüm, gelenek ve devamlılık
  1. Tez No: 357743
  2. Yazar: NURAY OCAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM İNALCIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nigbolu, Rumeli, Tuna, Sınır, Kuman, Yörük, Voynuklar, Tırnova, Nigbolu, Rumelia, Danube, Frontier, Cuman, Nomads, Voynuks, Tirnova
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalıĢma öncelikle bölgedeki Türk varlığının ilk safhası olarak Osmanlı öncesi Türk yerleĢimcilerine ve bunun Osmanlı dönemindeki izlerine odaklanmakta ve Tuna sınırındaki Türk varlığının ikinci safhası olarak Osmanlılar'ın 15.yy ve 16.yy boyunca bölgedeki askeri düzeni, nüfus yapısını ve yerleĢim sistemini nasıl yeniden yapılandırdığını ve kendi sistemine uyarladığını incelemektedir. Bu çalıĢma 16.yy'ın sonunda, Bulgar Devleti'nin ve feodal aristokrasinin merkezi olan Tırnova bölgesinde, isyancı geleneğin bir devamı olarak, askeri sınıfın dıĢında bırakılmıĢ Hıristiyan boyar ailelerinin ve ruhban sınıfının ileri gelenlerinin merkezi otorite karĢısında gösterdikleri tepkileri değerlendirmektedir. Tuna serhaddinin bu analizler sonunda çizilen resmi yeni bir dönemin arifesinde Niğbolu Sancağı'nda gelenek ve devamlılığın, köklü değiĢimlerin ve dönüĢümlerin nasıl yan yana var olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on pre-Ottoman Turkic presence and their remainings as the first phase of the Turkic presence and examines how the Ottomans adapted, re-organized and re-structured the existing military organizations, distribution of population and settlement system against the changing priorities and military concerns of the central authority during the 15th and 16th century as the second phase of the Turkish presence in the Danubian frontier. As the turning point on the eve of a new era, this study examines reactions of pre-Ottoman military aristocracy most of whom were Christian former nobles excluded from the timar system. Their rebellious attapt broken out at the end of the 16th century was supported by the anti-Ottoman alliences formed on the north of Danube as a continuation of the rebellious tradition of the region. The resulting picture of the Danubian frontier in the 15th and 16th century reveals the tradition and continuation, revolution and transformation in the Nigbolu Sandjak during the period from the post conquest era to the end of the 16th century, on the eve of a new era.