Hasan Ferit Alnar'ın Kanun Konçertosu ile Prelüd ve İki Dans adlı eserlerinin makam ve orkestra kullanımı açısından incelenmesi
Modal and orchestration analyze of Hasan Feri̇t Alnar's works named Kanun Concerto and Prelud Two Dances
- Tez No: 357818
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MEHMET İHSAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Makam, Orkestrasyon, Çeni, Motif, Modal, Orchestration, Medley, Motif
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu aratırmada öncelikle besteci hakkında kısaca bilgi verilmi,“makam”,“orkestrasyon”,“konçerto”,“prelude”kavramları ile ilgili kısa açıklamalar yapılmı kanunun yapısı ve tarihçesi hakkında bilgi verilmitir. Bu tezde, bestecinin Kanun Konçertosu ile Prelüd ve ki dans adlı eserleri makam ve orkestrasyon açısından incelenmeye çalıılmıtır. Makam incelemesi kısmında hangi makamların ne sıklıkta ve hangi bölümlerde kullanıldıı ortaya konulmutur. Orkestrasyon incelemesi ise, müzikal yapının formu ve armonisi hakkında bilgi verirken bestecinin ezgiyi orkestra yapısına uyarlaması konusunda da fikir sunmaktadır. Orkestrasyon modellerinin belirlendii bu aratırmada ayrıca çalgılarda pizzicato, arco, tremolo gibi tekniklerden hangilerinin kullanıldıı tesbit edilmitir. Son olarak, çalgıların birbirleri ile kombinasyonları anlatılmı ve bu balantıların müzikal açıdan yorumlanmasına yer verilmitir Aratırma verileri partisyon üzerinde kaıt kalem çalıması yapılarak ve eserlerin orijinal kayıtları dinlenerek bizzat aratırmacının kendisi tarafından elde edilmitir. Yapılan analizler sonucu elde edilen veriler, müzikal açıklamalar ile ortaya konmaya çalıılmıtır. Eserlerin sonunda her bölümle ilgili genel olarak makam ve orkestrasyon analizi olarak genel bilgiler verilmi ve çeitli öneriler ortaya sunulmutur.
Özet (Çeviri)
In this Study basicly giving short information about the composer, giving short explanations about“modal”,“orchestration”,“concerto”,“prelude”and given information about history of Kanun and it's structure. In this thesis, there's tried to study modal and orchestration of composer's Kanun Concerto and Prelude.In modal study section there's put forth which modals are used in which compactness and at what parts.. In orchestration study section there is giving information about musical structure form and harmony and giving opinions about adaptation of the melody in orchestral structure by composer .In the study there is determined of orchestraction models and also determined which technics are used in instruments like pizzicato, arco, tremolo. At last there is described that the combination of instruments to each other and given place to this combinations mucially interpret. Reseach data is prepared from paper work on partitions and listening to the original records by the reseacher. The data getting from the analyzes are tried to put forth as musical explanations with clear language. At the end of each compositions there is a general information about modal and orchestration and there is provided several suggetions for every chapter