İstanbul'da bulunan sığınmacılar üzerinde zorunlu göçün travmatik etkileri: Zorlu koşullara karşı ruhsal dayanıklılık ve sığınmacıların 'ev' algıları
The traumatic effects of forced migration on asylum seekers residing in i̇stanbul: resilience against hard conditions and the perception of 'home' of asylum seekers'
  1. Tez No: 358121
  2. Yazar: MERVE KAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVVA ÖZDEN BADEMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal dayanıklılık, sığınmacılar, travmatik etkiler, zorunlu göç, Asylum seekers, forced migration, resilience, traumatic effects
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul'da geçici olarak ikamet eden sığınmacıların yaşadıkları zorunlu göçün, onların üzerindeki olası travmatik etkilerini, bu kişilerin daha önce yaşadıkları ve şu anda içinde bulundukları zorlu koşullara karşı ruhsal dayanıklılıklarını ve“ev”algılarını üç sığınmacının yaşam öyküsü üzerinden anlamaya çalışmaktır. Çalışma aynı zamanda sığınmacıların İstanbul'da kaldıkları zaman içerisinde karşılaştıkları zorluklara, bu zorluklar karşısında sığınmacıların neler hissettiklerine ve bunların nasıl üstesinden geldiklerine odaklanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda TOHAV (Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı) ve Göçmen Dayanışma Ağı kontaklarıyla ulaşılan üç sığınmacıyla nitel bir araştırma yöntemi olan yaşam öyküsü analizi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerin sonucunda sığınmacıları zorunlu göçe mecbur bırakan temel sebeplerin literatürle de uyumlu bir şekilde bu sığınmacıların ülkelerinde yaşadıkları şiddet, baskı ve korku olduğu, yaşanılan kayıpların bu süreci hazırladığı ve kırılma noktası olaylarla da göçün gerçekleştiği bulguları elde edilmiştir. Sığınmacıların olumlu çocukluk yaşantıları ve sahip oldukları güçlü baba figürünün, bu olumlu yaşantıları içselleştirerek, sahip oldukları ruhsal dayanıklılığa katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Sığınmacıların, yaşadıkları çeşitli zorluklara rağmen hayallerine ve ideallerine sıkı sıkıya sarıldıkları ve İstanbul'daki belirsiz hayatları içerisinde bu hayallerini canlı tutmaya çalıştıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to try to understand the possible traumatic effects of forced migration experienced by asylum seekers residing temporarily in İstanbul, their resilience against hard conditions experienced previously and in their current situations. Also, their perception of“home”by means of their biographies is also analyzed. Moreover, the research focuses on the hardships that asylum seekers face, what they feel about them and how they overcome these hardships. Qualitative methodology was employed, specifically biographical analysis during interviews with three asylum seekers contacted with the help of contacts in TOHAV (Foundation for Society and Legal Studies) and The Migrants Solidarity Network. The conclusions drawn from the interviews correlate with the literature that violence, pressure, fear and losses experienced by asylum seekers in their home countries are catalysts which push asylum seekers to 'breaking point' after which they choose to seek asylum. It is observed that asylum seekers' positive childhood experiences and strong father figures have contributed to their resilience by helping to internalize these positive experiences. It is seen that although asylum seekers face diverse hardships they remain strongly attached to their dreams and ideals during their precarious lives in İstanbul.