Görsel iletişim aracı olan fotoğrafın katalog tasarımlarındaki rolü (Elazığ ili tanıtım kataloğu örneği)
The role of visual communication tool of photo in catalogue design (Elaziğ cities production catalogue)
- Tez No: 358160
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER KAVURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel İletişim Aracı, Fotoğraf, Grafik Tasarım, Katalog Tasarımı, Visual communication tool, Phorograph, Graphic Design, Catalogue Design
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnsanoğlu varoluşundan beri çevresindeki her şeyi kendi amaçları ve yararları doğrultusunda kullanmayı amaçlamıştır. İlk çağ insanları bile mağara duvarlarına yaptıkları resimlerle en kolay iletişim şekli olan görsel iletişimin ilk örneklerini vermeye başlamışlardır. Bununla birlikte değişik görsel iletişim araçları günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmamızda görsel iletişimin aracı olan fotoğrafın iletişimsel, görsel ve grafiksel açıdan insan yaşamına kattığı etkiler üzerinde durulmuştur. İnsanlar, günümüz teknolojisine ayak uydurmak için iletişim şekilleri geliştirmişlerdir. Bunlardan en önemlisi olan grafik tasarım, günümüzün en gelişmiş, görsel ve iletişimsel unsuru olarak kullanılmaktadır. Bu konuda fotoğrafın katkısı büyüktür. Özellikle basılı ilanlarda fotoğraf, en çok kullanılan materyal haline gelmiştir. Görsel iletişim aracı olan fotoğrafın katalog tasarımlarındaki rolü ise, katalogu oluşturan en önemli araç olması ve mesajı doğru ve etkin bir şekilde iletmesidir. Araştırmanın birinci bölümünde araştırmanın yöntemine, ikinci bölümünde iletişim ve fotoğrafın rolüne, üçüncü bölümde grafik sanatı ve katalog tasarımına, dördüncü bölümde tanıtımı yapılacak Elazığ İli?nin genel bilgilerine ve beşinci bölümde ise uygulama ve analiz kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the existence of human beings, they meaned to use everything around them for their objectives and benefits. Even the antiquity people have started to give the first examples of visual communication with pictures on the cave walls which is the easist form of communication . However, it has various visual communication tools until now. In this study, both communiacitonal, visual and graphical aspects adds to the effects of human life are emphasized.about the photography which is tool for visual communication. People have changed their communiacation forms to keep pace with today's technology. Most important one of these graphic design is used as the most advanced visual and communicational element. Photography got a huge contribituon about this subject. In particular, photograph is most used element for printed announcements. The role of the photograph as a visual communication tool is to be the most important element of catalogues and keep the message correctly and efficiently. At the development section of this study is for examining photo's role by visual communication, the result section is the usage of photo by catalogue designs,“il tanıtım kataloğu”is formed as an application.