Kanser hastası olan çocuklarda öğrenilmiş çaresizlik ve depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 358164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öğrenilmiş Çaresizlik, depresyon, kanser, yaş, cinsiyet, Learned Helplessness, depression, cancer, age, gender
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET KANSER HASTASI ÇOCUKLARDA ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK VE DEPRESYON ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Melis AVCI Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Muzaffer ŞAHİN Mayıs,2013-88 Sayfa Bu araştırma,12-14 yaş grubundaki kanser hastası çocukların öğrenilmiş çaresizlik ve depresyon düzeyini belirleyen (yaş ve cinsiyet)gibi değişkenlerin, depresyon ve öğrenilmiş çaresizlik düzeylerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 98? i kanser hastası,112?si kanser hastası olmayan toplam 210 çocuğa ? Çocuklar için Öğrenilmiş Çaresizlik Ölçeği? ve ?Çocuklar için Depresyon Ölçeği? uygulanmıştır. Araştırmada istatistik bulguların yanında nitel bulgulara da yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen istatistiksel bulgulara göre, kanser hastası çocukların öğrenilmiş çaresizlik puan ortalamaları ile kanser hastası olmayan çocukların öğrenilmiş çaresizlik puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Yaş ve cinsiyet değişkenine göre, kanser hastası çocukların öğrenilmiş çaresizlik puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ayrıca kanser hastası çocukların depresyon puan ortalaması ile kanser hastası olmayan çocukların puan ortalaması arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Yaş ve cinsiyet değişkenine göre, kanser hastası çocukların depresyon puan ortalamalarına göre anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Araştırmadan elde edilen nitel bilgilere göre ise;12 yaş grubunda anneye bağlılık, 13 yaş grubunda endişe, karamsarlık ve özgüven eksikliği ve 14 yaş grubunda yalnızlık ve gelecek korkusu yüksektir. Kız hastalar fiziksel görünümdeki değişimlerden daha çok etkilenirken, erkek hastalar sosyal izolasyondan daha çok etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LEARNED HELPLESSNESS AND DEPRESSION IN CHILDREN SUFFERING FROM CANCER Melis AVCI Master Thesis, Department of Psychology Supervisor: AssistantProfessor Dr. Muzaffer ŞAHİN May, 2013 ?88 pages This research is based on the level of learned helplessness and depression learned by patients diagnosed with cancer in the age 12-14 groups and their differences determined (age and gender). In the research, both learned helplessness and depression measurements were applied to a sample of 210 children totally, 98 of which are cancer patients, 112 of which are non-cancer children. The research shows both qualitative and statistical data. According to statistical results obtained from the research, significant difference has been determined between average score of learned helplessness of children with and without cancer. According to age and gender factors, significant difference has not been determined among average score of learned helplessness of children with cancer. Also, significant difference has not been determined between average score of depression of children with and without cancer.According to age and gender factors, significant difference has not been determined among average score of depression of children with cancer. Also, according to qualitative results obtained from the research, dependence on mother at the age of 12,anxiety,pessimism and lack of self- reliance at the age of 13,loneliness and worry about future at the age of 14 are dominant feelings. While girl patients have been affected from the changes in physical appearance mostly, boy patients have been affected from isolations of the society.