Saldırganlık ile aile içi şiddet arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the relationship between aggressive behavior and domestic violence
  1. Tez No: 358165
  2. Yazar: SEVİL YAVUZ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Aile içi şiddet, Aggression Tendency, Domestic Violence
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma saldırganlık ile aile içi şiddet arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile 30 saldırgan ve 30 saldırgan olmayan (pasif) ilköğretim ikinci kademe öğrencileri ve anneleri ile yapılmıştır. Araştırmada öğrencilere ?Saldırganlık Ölçeği (Can, 2002)?, öğretmenlere ve annelere ise araştırmacı tarafından geliştirilen ?Öğretmen ve Anne Saldırganlık Formları? verilmiştir. Aile içi şiddet hakkındaki bilgiler ise araştırmacı tarafından geliştirilen ?Çocuk ve Anne Aile İçi Şiddet Anketleri? ile mülakat tekniği kullanılarak toplanmıştır.Araştırma sonucunda saldırgan çocukların, pasif çocuklara göre aile içinde daha fazla şiddet davranışlarına maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Benzer şekilde saldırgan çocukların anneleri, pasif çocukların annelerine göre eşleri tarafından daha fazla şiddet davranışlarına maruz kalmıştır. Ayrıca çocuk sayısı ve annenin eğitimi ile aile içi şiddet davranışları arasında ilişki tespit edilmiştir. Yapılan mülakatlar sonucunda hafif düzeyde şiddetin çocuklar ve anneleri tarafından bir disiplin yöntemi olarak benimsendiği anlaşılmıştır. Araştırma sonucunda çocukların kendilerini annelerinin ve öğretmenlerinin verdikleri saldırganlık puanlarına göre daha saldırgan olarak değerlendirdiği ortaya çıkmıştır. Bu sonuç farklı kaynaklardan bilgi toplamanın önemi ortaya koymuştur. Ayrıca bu araştırmada nitel bilgiler nicel bilgilerden farklı bulgular ortaya koymuştur. Bu sonuçlar araştırmalarda nicel bilgilerin nitel bilgilerle desteklenmesinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted with a sample of 30 students displaying aggressive behavior and 30 students displaying non-aggressive behavior and their mothers with the aim of investigating the relationship between aggression and domestic violence. ?Aggression Questionnaire? and a short form of ?Mother and Teacher Aggression Questionnaire? were used to measure the aggression level of the students. Children and their mothers also completed ?A Domestic Violence Survey? which was developed by the researcher to measure the levels of domestic violence.The results of this research strongly suggested that the violence within the family was associated with aggressive behaviors of the students. The students who displayed aggressive behavior had been exposed to more domestic violence behaviors when compared with the students from the non- aggressive group. The mothers whose children displayed aggressive behavior had been exposed to more domestic violence behaviors compared with the mothers whose children were non-aggressive. Exposure to domestic violence was also closely associated with the educational levels of mothers and the number of children living at home. Results of the interviews revealed that both children and their mothers had accepted some kinds of behaviors including verbal and physical violence as a form of discipline. Gathering qualitative data from both children and their mothers revealed different findings from the results of the quantitative information. In conclusion it is clearly important that both quantitative and qualitative data are considered alongside each other in a research project such as this.