5-18 yaş arası kanserli çocuklarda febril nötropeni tespitinde iki farklı ateş ölçüm yönteminin karşılaştırılması
Comparison of two different fever measurement methods in the detection of febrile neutropenia in children with cancer between the ages of 5-18
  1. Tez No: 803299
  2. Yazar: RABİA SAYAN KAVLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aksiller Termometre, Ateş, Febril Nötropeni, Infrared Temassız Termometre, Oral Termometre, Axillary Thermometer, Febrile Neutropenia, Fever, Infrared Non-Contact Thermometer, Oral Thermometer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırmada 5-18 yaş arası, febril nötropenisi olan kanser hastası çocukların ateş tespitinde kullanılan iki noninvaziv termometrenin oral termometre ile karşılaştırılarak doğruluğunun tespiti amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul'daki bir Eğitim Araştırma Hastanesinde, tek grupta yarı deneysel olarak 42 febril nötropenili çocuk ile yürütülmüştür. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan“Febril Nötropenili Çocuğu Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Ateş Takip Çizelgesi”kullanılarak toplanmıştır. Febril nötropenili çocuklarda oral, aksiller ve infrared temassız alın termometresi kullanılarak 0., 5. ve 10. dakikalarda ateş ölçümü gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri SPSS 24 programında analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma %33,3'ü (n=14) kız, %66,7'si (n=28) erkek toplam 42 çocukla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan çocukların yaşları 5 ile 16 arasında değişmekte olup, ortalama 11,62±3,00 yaş olarak saptanmıştır. Katılımcıların %45,2'sinin (n=19) çocukluk (5-10 yaş), %54,8'inin (n=23) adölesan dönemde (11-16 yaş) olduğu gözlenmiştir. Çalışmayı yürüten uygulayıcılar arası uyum incelendiğinde tüm ölçümlerin ICC değer aralığı 0,913 ile 0,969 arasında, çok iyi olarak değerlendirilmiştir. Kliniğe alındıktan hemen sonra, 5. ve 10. dakikalarda yapılan tüm ölçüm sonuçları değerlendirilerek ölçüm cihazları arası uyum incelendiğinde; en yüksek uyumun (sırasıyla ICC: 0.584, 0.835, 0.536) oral ve aksiller ölçüm cihazları, en düşük uyumun ise (sırasıyla ICC: 0.219, 0.022, 0.473) oral ile infrared temassız cihazları arasında olduğu gözlenmiştir. Sonuç: 5-18 yaş arası febril nötropenisi olan kanser hastası çocuklarda oral ateş ölçüm merkez alınarak yapılan değerlendirmede; aksiller ateş ölçüm sonuçlarının temazsız ateş ölçüm sonuçlarına kıyasla oral ölçüm değerlerine daha iyi uyum gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the accuracy of two noninvasive thermometers used in the detection of fever in cancer patients aged 5-18 years with febrile neutropenia by comparing them with oral thermometers. Materials and Methods: The research was conducted at a Training and Research Hospital in Istanbul with 42 children with febrile neutropenia in a single group as a semi-experimental study. The data were collected by using the“Identification Information Form for the Child with Febrile Neutropenia”and the“Fever Follow-up Chart”prepared by the researcher. In children with febrile neutropenia, fever was measured at 0, 5 and 10 minutes using oral, axillary and infrared non-contact forehead thermometers. The research data were analyzed in SPSS 24 program. Results: The study was carried out with a total of 42 children, 33.3% (n=14) of whom were girls and 66.7% (n=28) were boys. The ages of the children participating in the study ranged from 5 to 16 years and the average age was 11.62±3.00 years. It was observed that 45.2% (n=19) of the participants were in childhood (5-10 years) and 54.8% (n=23) were in adolescence (11-16 years). When the agreement between the practitioners conducting the study was examined, the ICC value range of all measurements was evaluated as very good, between 0.913 and 0.969. Immediately after admission to the clinic, all measurement results made in the 5th and 10th minutes are evaluated and the compatibility between the measuring devices is examined; the highest fit (ICC: 0.584, 0.835, 0.536, respectively) was observed between Oral and Axillary measuring devices, and the lowest fit (ICC: 0.219, 0.022, 0.473, respectively) was observed between Oral and Non-Contact devices. Conclusion: In the evaluation made by taking oral fever measurement center in cancer patients with febrile neutropenia between the ages of 5-18; It was concluded that the axillary fever measurement results were better compatible with the oral measurement values compared to the contactless fever measurement results.