Değişik Osmalı bezeme tekniklerinin cama uyarlanması
Aplication of different Ottoman decorations on glass
- Tez No: 358233
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. ERSUN ÖZKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETBu çalışma kapsamında ilk olarak camın kısaca tarihçesine ve yapısına göz attıktan sonra, yine çok kısa olarak tasarım açısından camın önemine değinilmiştir. Cam şekillendirme yöntemlerinin geçirdiği evreler M.Ö. 14. yüzyılda kil tablet üzerine yazılmış olan reçeteden günümüze kadar tarihsel gelişim içinde incelenmiştir. İlk yöntemler ve üfleme yönteminin ardından, bu çalışmanın uygulama kısmında örneklerin üretiminde kullanılan füzyon yöntemi açıklanmıştır. Ardından camın yüzeyini aşındırarak veya camın yüzeyini boyayarak, cama desen uygulama yöntemleri açıklanmış, bu bölümde cam yüzeylerde kullanılan boya çeşitlerine kısa başlıklar halinde değinilmiştir.İlk üç bölümde yapılan camla ilgili bu açıklamalardan sonra dördüncü bölümde Osmanlıda cam sanatı tarihsel gelişim içinde; sırası ile Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş döneminde cam, İstanbul'un alınmasının sonuçları, Sanayi Devriminin Osmanlı camcılığına etkileri, Beykoz camcılığı ve Osmanlı'da ithal camlar başlıkları altında incelenmiştir.Cam ile ilgili bilgilerin aktarılmasının ardından beşinci bölümde Osmanlı Bezemeleri genel bir çerçevede açıklanmıştır. Hat sanatı, el yazmaları ve tuğralar, tezhip ve çini sanatları ile Osmanlı kumaş desenleri ve saray giysilerindeki bezemelere değinilip örnekler verilmiştir.Son bölümde bu tezin uygulama kısmını oluşturan çalışmalarla ilgili bilgiler yer almaktadır. Cama aktarılmak üzere seçilen desenler ve kullanılan yönteme değinilmiştir. Yapılan örneğin üretim süreci açıklandıktan sonra bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelebilme yöntemleri üzerinde durulmuştur. Farklı Osmanlı bezemelerinin başka cam şekillendirme yöntemleri kullanılarak cama aktarılabilme olanaklarının olup olmadığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this study, firstly the history of glass and its structure, then its importance in terms of design have been briefly discussed. From recipes written on clay tablets since the 14 th. century BC to present, glass forming methods have been studied in a historical perspective. After the initial historical methods and the blowing method, the fusion method used in the production of samples at the application section of this study has been explained. Later , the methods of applying patterns on glass by engraving, acid etching and painting the surface have been explained. In this section the different types of paint used on glass surfaces have been mentioned briefly under separate titles.After the explanations made in the first three sections, the fourth section discusses the historical progress of the glass art during the Ottoman Empire under these five subject titles respectively: glass during the establishment era of the Ottoman Empire, the consequences of conquering Istanbul, the effects of the Industrail Revolution on Ottoman glasswork, Beykoz glasswork and imported glass in the Ottoman Empire.Following the information about glass, the fifth section explains Ottoman Decorations in a general framework. The art of calligraphy, manuscripts and tughras, gildings and ceramik art, Ottoman fabric patterns and ornamentations on royal costumes have been mentioned with specific examples.The final section contains information about the works in the application section of this thesis. The patterns chosen to be applied on glass and their application methods have also been explained. After explaining the production process of the sample, the difficulties faced during application and the methods to overcome them are reviewed. The possibility of transferring different Ottoman designs on glass by using other glass molding methods have been discussed.
Benzer Tezler
- Türk sanatında deride kullanılan bezeme motiflerinin ve tekniklerinin günümüz modasındaki deri ürünlerine uygulanması (giysi ve aksesuar)
Application of ready-made decoration motifs and techniques in Turkish art to leather products in today's fashion (clothing and accessories)
SEVİL DİNÇER KÜÇÜK
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Deri MühendisliğiNişantaşı ÜniversitesiTekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
PROF. DR. HÜLYA TEZCAN
- Anadolu camcılığının gelişimi, seramik ve maden sanatlarıyla bağlantısı
Başlık çevirisi yok
ÜZLİFAT ÖZGÜMÜŞ
- Osmanlı batılılaşma döneminde konut mimarisinde süsleme: Halep ve Gaziantep örnekleri
Ornament in residential architecture in the Ottoman westernization period: Aleppo and Gaziantep cases
BÜŞRA ACAM
- Çini buhurdanlar
Incense burner
SOUADAD İBRAHİM ALSİGAB
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
El SanatlarıMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiGeleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
PROF. DR. SİTARE TURAN BAKIR