Uzakdoğu ve batı kültürlerinde hacim tasarımlarının tarihsel süreçte ve yaşam biçimleri doğrultusunda irdelenmesi
Examining volume design in Fareast and Westerd Culture in terms of lifestyle and historical process
- Tez No: 358232
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN UNANSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Uzakdoğu, Batı, Yaşam Biçimleri, Konut, Hacim Tasarımı, Mimari-İçmimari-Mekan, Culture, Far East, West, Life Styles, Dwellings, Volume Design, architecture-interior architecture-space
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Dünya üzerinde birbirinden farklı birçok toplum yaşamaktadır. Toplumların neden farklı oldukları konusunda araştırmalar yapan düşünürler bunu; toplumların, kültürlerinin farklı oluşuyla açıklamıştır. Toplumları birbirinden ayıran ortak geçmişleri yaşadıkları coğrafya ve iklim koşulları, dini inanışları, dünya görüşleri, ekonomik ve sosyal yapıları, aynı zamanda kültürü ve kültürel farklılıkları oluşturan unsurlardır. Toplumsal yaşamın ilk kez görüldüğü İlk Çağ'la başlattığımız araştırmada görülmüştür ki; Avrupa ve Asya'da kültürel unsurların farklılığından dolayı farklı toplumsal gelişmeler yaşanmıştır. Toplumdan topluma ve dönemden döneme önemi değişen bu kültür unsurları, dönemin iç mekanlarını da şekillendiren asıl faktörler olmuştur.Batı'da; İlk Çağ'da, kentleşmeyle birlikte başlayan toplumsal yaşam, Yunan felsefesiyle şekillenmiştir. Hristiyanlığın kabulüyle dinin ve Skolâstik felsefenin ağır bastığı Ortaçağ'da; kiliselerin, feodaliteyle; derebeylerin ve kalelerinin önem kazandığı bir dönem yaşanmıştır. Hümanizmle başlayan Yeniçağ'da; insanın toplum içindeki değeri artmış, Aydınlanma felsefesinin başlattığı Yakınçağ'da da; yaşanan hızlı endüstriyel ve teknolojik gelişmeler toplumsal yaşamı kökten değiştirmiştir. Bundan sonra; artan nüfus, icatlar, sanayi devrimi ve 20. yy. modernizm anlayışı, Batı toplumunu ve Batı'da, yaşam-mekan ilişkisini şekillendiren etmenler olmuştur.Uzakdoğu'da; İlk Çağ'da, pirinç tarımıyla başlayan yerleşik hayat, toplumsal yaşamın başlangıcı olmuştur. Şinto inancının şekillendirdiği bu yaşam, Budizm'le, Budist inancın etkisine girmiştir. Kentsel planlamanın gelişmesi ve iç mekanlara yansıması, tarikatlarıyla güçlenen Budizm'in özellikle Zen felsefesinin her alanda etkili olması, savaşlar sonucu şatolarıyla birlikte önem kazanan derebeyler ve onlara bağımlı hale gelen köylüler, Ortaçağ'ın genel yapısını oluşturmuştur. Avrupa'lıların misyonerlik faaliyetlerinin özgün bir kültür gelişimine sebep olduğu Uzakdoğu'da, 19. yy'la birlikte görülen Batı'ya ayak uydurma çabası ile endüstriyel?teknolojik gelişmeler ve toplumda süregelen gelenek ve göreneklere bağlılık, 20. yy. toplumunun belirleyicileri olmuştur.
Özet (Çeviri)
There are many different societies living around the world. Thinkers who search for the reasons of this diversity explain it by the cultural differences of societies. Accordingly, their common historical background, geography and climatic conditions, religious beliefs, world visions, economic and social structures, culture, as well as the elements that make up this culture diverges one society form the other. This research starts with the First Age; when origins of the social life have first flourished. Research has found out that there have occurred different social developments in Asia and Europe because of the existence of different cultural elements. The importance of these cultural elements changes according to time and society. Moreover, these cultural elements have been the main factors that shaped the interior spaces of the period.In the First Age, social life in the West was started with urbanization and shaped by Greek philosophy. In the Middle Ages, Christianity was adopted and scholastic philosophy was outweighed. In this period, churches and castles gained importance with the emergence of the strength of feudal lords. In the New Era, which started with Humanism, the value of the individual in the society was increased. However in the Modern Age, which started with the Enlightenment, rapid industrial and technological developments changed social life radically. Thereafter, population increase, inventions, industrial revolution and the modernism conception of 20th century have been the factors that shaped Western society and social structures.In the Far East, settled life was started in the First Age with rice farming, and that has been the origin of the social life. This life that basically shaped by Shinto belief has been influenced by Buddhist faith by Buddhism. Development of urban planning and its reflection into interior spaces, ascending influence of Buddhism, Buddhist sects and especially Zen philosophy, increasing importance of feudal lords with their castles as a result of wars, and peasants that in time became dependent upon these lords constructed the general structure of Middle Ages. Afterwards, the missionary activities of Europeans have caused a peculiar cultural development in the Far East. The attempts to keep up with the West, which started in 19th century; industrial and technological developments; and conventionality that continues in the society have been the determining elements of the 20th century.