Çini buhurdanlar
Incense burner
  1. Tez No: 345738
  2. Yazar: SOUADAD İBRAHİM ALSİGAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİTARE TURAN BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-İslam Sanatı, Çini, Buhurdan, Turkish and Islamic Art, Ceramic, Incense Burner
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Çini Onarımları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Uygarlıkların ve dinlerin ortak mirası olarak yüzyıllardır bir gelenek haline gelen buhurdanlar hiç şüphesiz Osmanlı Sanatında da mükemmel örnekleriyle karşımıza çıkmaktadır. Milattan önce IV. yüzyılda pişmiş topraktan yapılmış buhurdanlar sonraki dönemlerde pek çok sanat dalında olduğu gibi çeşitli şekillerde; altın, gümüş ve bronz olarak üretilmiştir. Bu çalışmalarda ise, günümüzde unutulmaya yüz tutan çini buhurdanlarının, estetik ve fonksiyonel özellikleri gözetilerek tekrar güncel mekanlarda kullanılması amacıyla yeni tasarımlar yapılmıştır.Buhurdanlar özellikle İslam sanatı ve Türk Çini Sanatı kapsamında irdelenmiş, yapılan kaynak araştırması, müze ve koleksiyonların incelenmesi sonucunda, Türk Çini Sanatı?nda buhurdan formlarına Kütahya üretimi seramiklerde rastlanmıştır. Yapılan ön çalışma ardından karar verilen formlara uygulanacak teknik çözümler üzerinde durulmuş, formlar tasarlanmış ve Türk Çini Sanatı?ndaki değişik üsluplar sır altı tekniği ve ajur dekoru kullanılarak uygulanmıştır. Tasarımlarda, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi bezeme sanatının sentezi olan üslup ve motifler kullanılmış ve yedi adet orijinal eser üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Incense burners, a common heritage of many civilizations and religions for centuries, have, without a doubt, excellent examples crafted by Ottoman artists. Incense burners made during 4th century BC were later on replaced by gold, silver and bronze ones. Nowadays, in these studies, the almost forgotten incense burners with their aesthetic and functional features preserved are going to be used in contemporary places, appreciated in terms of traditional Turkish Ceramic Art, presented in order to promote our ceramic craftsmanship in exhibits and as thesis. The Turkish Ceramic Art forms of the incense were ound in Kutahya ceramics production. Incense burners have been examined especially in terms of Islamic Art and Turkish Ceramic Art. Several sources have been investigated, museum pieces and private collection items studied, ceramics that were used on said items were analyzed and it was determined that these Incense burners were originated from Kutahya. After the preliminary studies, technical solutions that will be applied on select Incense burners were considered, many shapes were applied using designed and different styles of Turkish Ceramic Art and Turkish hem-stitching were used. Seljuk and Ottoman periods' decorative art (openwork) the style and motifs used in the synthesis of art and produced seven original works were applied on these shapes as a synthesis; seven different incensories were produced utilizing contemporary design trends.