Ak Parti hükümeti'nin Kürt sorununun çözümüne yönelik açılım politikaları
The political approaches of the AK Party government for the solution of Kurdish problem
  1. Tez No: 358287
  2. Yazar: MUSTAFA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kürtler, Kürt Sorunu, Demokratik açılım, Açılım politikaları, AK Parti, Kurds, Kurdish problem, Democratic approach, Political approach, AK Party
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
AK Parti Hükümeti'nin Kürtlere yönelik uyguladığı politikaları konu alan bu çalışma; 1. Türkiye'deki Kürtlerin kökeni ve Kürt Sorununun çerçevesi, 2. Kürt Sorunun tarihi süreci, 3. AK Parti Hükümeti'nin Kürtlere yönelik politikaları, Kürt açılımı ve Kürt Sorununun çözümüne yönelik raporlar, görüş ve öneriler olmak üzere üç bölümde ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de uzun yıllardır giderek büyüyen ''Kürt Sorununu'' çözmek için AK Parti Hükümeti'nin başlattığı açılım politikalarının hedefine ne kadar ulaştığını tespit edebilmektir. Osmanlının son dönemlerinde başlayan merkezi idareyi güçlendirme ve merkezin dışındaki yerel yönetimlerin elindeki yetkileri kısıtlama uygulaması birçok istismarı ve isyanı beraberinde getirmiştir. Özellikle Cumhuriyet'in kurucu kadrosunun Kürt meselesine bakışı ve bu yöndeki hedefine ulaşamamış politikalarının doğurduğu sonuçlar bu sorunu her geçen gün büyütmüştür. Uzun yıllar devletin uyguladığı güvenlikçi politikaların sorunu nasıl içinden çıkılmaz bir hale getirdiği günümüzdeki neticeleri ile görmek mümkündür. Kısmen Demokrat Parti ile başlayan ve Turgut Özal ile çözüme en yakın noktaya ulaşan Kürt Sorunu, son on yılda üst üste üç dönem iktidar olan AK Parti Hükümeti tarafından farklı yaklaşımlar sergilenerek çözülmeye çalışılmıştır. AK Parti'nin ilk döneminde Kürtlere yönelik başlattığı açılım politikaları günümüze kadar yapılan bu yöndeki politikalardan farklılık arz etmektedir. AK Parti'nin bu politikaları uygulamadaki cesareti ve dik duruşu kamuoyu tarafından takdir almıştır. İkinci döneminde, birçok kanattan (askeri, yargı, muhalefet, PKK vb.) politikaların toplumun geneli tarafından amaçlanan sahiplenmeyi görmemesi AK Partinin geri adım atmasına neden olmuş ve açılım sürecini kısmen durdurmuştur. AK Parti üçüncü döneminde yarıda bıraktığı açılım politikalarını ''Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'' adı ile tekrar uygulamaya koymuştur. AK Parti, birçok çevreden eleştiriler almasına rağmen bu döneminde risk alarak PKK'nın tutuklu liderini muhatap almış ve barış sürecini başlatmıştır. Sonuç olarak, AK Parti Hükümeti'nin Kürt Sorununu çözmek için başlattığı açılım politikaları bir dönem sekteye uğrasa da oluşan uygun ortam ve yeni gelişmeler ışığında tekrar kaldığı yerden başlamıştır. Bu kararlılık Türkiye'nin uzun süredir gündeminden düşmeyen terörü kısmen de olsa sınır dışına çıkartmış, örgütü çatışmazlık ortamına çekmeye ikna etmiştir. Bu gelişmeler neticesinde sorunu çözmek için büyük bir fırsat doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
This study consists of four parts and is addressed to assess the implementation of the AK Party Government policies towards the Kurds. The purpose of this study is to determine the productivity and the level of success of the political approach that has been started by AK Party Government in order to solve the“Kurdish Problem”, which has been expanding throughout the long years by the means of wrong political actions and implementations. In the later periods of Ottoman Empire there were several approaches, coming out as strengthening the central power, and bringing certain limitations to the privileges of the local administrative powers, which ended up with many exploitations and rebellions. On the other hand the view and the wrong political actions the founding members of the Republic towards this issue had created many dilemmas, increased wound sand the issue has become intolerable every passing day. It is possible to observe the results of the security policies which have made the problem more inextricable that was formed by the government and implemented for long years. The solutions partially started with the Democratic Party and reached to the solution closely with Turgut Özal, but in the last ten years with AK Party's coming to power consecutively three times one after another paved a way to exhibit several and various approaches to solve the Kurdish Problem. AK Party Government's policies towards Kurds from the very first periods of the ruling in the country had brought totally a different notion in our times, and the courage, effort in being very eager to solve the problem was appreciated by public. In the second period of the power in the Government AK Party Government was faced with many difficulties by many other bodies and parties of the country (military, justice, by the opposition parties, PKK etc.), and the struggle against the AK Party's efforts to seek the solution for the political approaches for peace and security in the region was the reason behind of AK Party's postponing and stepping back. AK Party has restarted to implement the solutions with a new Project named as“National Unity and Brotherhood Project”. In this period AK Party was getting many negative reactions by many parties, still they took a risk and gave a start to talking and meetings with the arrested leader of PKK and the Peace Period and Talking was started. In conclusion though the political approaches for the solutions of“Kurdish Problem”started by AK Party was failed for a small period of time, still reformed and developed from the all over again. The insistence in the solution of the issue convinced the terror to leave the borders of Turkey which has been one of the main topics of the Turkish agenda and has given a birth to a great opportunity to solve the problem.